U trendu

Amazon na sudu zbog reklame falsifikovanih cipela Lubutan

BRISEL – Onlajn trgovac Amazon može se smatrati odgovornim za reklamiranje falsifikovanih cipela Kristijan Lubutan koje su se našsće i ponudi na njegovoj platformi, prema preliminardnoj presudi najvišeg evropskog suda objavljenoj danas.

Sud pravde Evropske unije je poručio da je sada na nacionalnim sudovima Luksemburga i Belgije, koji su ranije zatražili smernice najvišeg suda EU, da odluče da li je to zaista slučaj, prenosi Rojters.

Kompanija Lubutan je podnela tužbe protiv Amazona pred belgijskim i luksemburškim sudom 2019. godine, navodeći da je ovaj internet prodavac redovno objavljivao reklame za cipele s crvenim đonom koje nudi na tržištu bez Lubutanove saglasnosti.

Lubutanov crveni đon je registrovan kao zaštitni znak u EU.

U današnjoj presudi, sud EU je ocenio da se Amazon, kao platforma za onlajn prodaju, može smatrati odgovornim za kršenje prava intelektualne svojine reklamiranjem falsifikovanih proizvoda koji sadrže Lubutanov zaštićeni crveni đon.

Prikazivanje tih oglasa moglo je da stvori utisak kod korisnika veb sajta Amazona da ta kompanija – a ne treća strana kao prodavac – stoji iza reklama i da od toga ostvari korist, objašnjava se u presudi.

„Proučićemo odluku suda“, izjavio je portparol Amazona.

Tijeri Van Injis, Lubutanov advokat, rekao je da se „Amazon može smatrati odgovornim za kršenje jer oglas sugeriše da je sama platforma prodavac“.

„Amazon će morati da promeni svoj model i da prestane da obmanjuje javnost mešanjem svoje ponude i ponude trećih strana“, rekao je on za Rojters.

Van Injis je dodao da Lubutan za sada ne traži finansijsku
kompenzaciju, već da želi da se kršenje njegove intelektualne svojine zaustavi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar