U trendu

Amazon planira lansiranje prvih internet satelita 2024. godine

VAŠINGTON – Kompanija Amazon.com planira da lansira svoje prve internet satelite u svemir u prvoj polovini 2024. godine, a ubrzo nakon toga bi ponudila početne komercijalne testove, saopštila je danas kompanija.

Kompanija čiji je onivač Džef Bezos objavila je ovo dok se priprema za nadmetanje sa kompanijom SpaceX Ilona Maska i drugima, oko obezbeđivanja širokopojasnog interneta na svetskom nivou, preneo je Rojters.

Amazonova jedinica satelitskog interneta, „Projekt Kajper“ (Project Kuiper) počeće masovnu proizvodnju satelita kasnije ove godine, saopštila je kompanija.

To će biti prvi od preko 3.000 satelita koje tehnološki gigant planira da lansira u nisku orbitu Zemlje u narednih nekoliko godina.

„Definitivno ćemo imati beta testiranje s komercijalnim kupcima 2024. godine“, rekao je Dejv Limp, šef Amazon uređaja.

Standardni korisnički terminal, kvadratne antene od 11 inča za Kajper mrežu, koštaće Amazon manje od 400 dolara za svaku proizvodnju i obezbeđivanje internet brzine od 400 megabita u sekundi za korisnike, saopštila je kompanija.

Manja mobilna antena kvadratnog oblika, širine 7 inča (18 sm) i težine jedne funte (450 gr), biće za kupce Amazonov najpristupačniji terminal za mrežu, premda kompanija nije objavila cenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar