U trendu

Ambasador EU u Kini: Zaustaviti prisilan prenos tehnologije

PEKING – Evropska unija je snažno zainteresovana za promovisanje tehnološke razmene sa Kinom, ali svaki transfer bi trebalo da bude regulisan, izjavio je danas trgovinski ambasador EU u Kini.

„U proteklih 40 godina, kompanije iz EU su većinu svoje tehnologije obezbedile Kini. Oko 50 odsto najnovije tehnologije koja se trenutno nalazi u Kini potiče iz EU“, izjavio je ambasador delegacije EU u Kini, Nikola Kapui.

Diplomata je, međutim, izrazio zabrinutost zbog toga što Kina, kako navodi CNBC, ponekad primorava strane kompanije na predaju svojih tehnoloških veština u zameni za dobijanje pristupa ogromnom kineskom tržištu.

I administracija američkog predsednika Donalda Trampa zahtevala je od Kine da prestane sa prisilnim transferom tehnologije, što je postalo i okosnica američko-kineskog trgovinskog rata, navodi CNBC.

„To mora da prestane ili da bude regulisano“, izjavio je Kapui u Pekingu.

„Naravno da je u redu ako jedna kompanija želi da otvori svoje tehnološke knjige za neku kinesku kompaniju, to se ne dovodi u pitanje, ali to mora da bude regulisano kako ne bi bilo takozvanog prisilnog transfera tehnologije“, rekao je ambasador.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar