U trendu

Američka banka Frst Sitizen kupuje banku SVB za 72 milijarde dolara

VAŠINGTON – Američka banka Frst Sitizen (First Citizen) otkupiće za 72 milijarde dolara preostale zajmove i depozite banke Silicijumske doline (SVB), koju su američki regulatori usled bankrota preuzeli početkom meseca.

Frst Sitizen će preuzeti ovu banku za 72 milijarde dolara, umanjen za popust od 16,5 milijardi dolara, saopštio je Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC), preneo je Rojters.

U saopštenju se navodi da FDIC procenjuje da su troškovi nastale usled bankrota oko 20 milijardi dolara, ali da će tačan iznos naknadno biti utvrđen kada se stečajni postupak završi.

FDIC dobio je prava na Frst Sitizen deonice čija vrednost se procenjuje na 500 miliona dolara, koji je deo dogovora oko kupoprodaje banke.

Od danas će 17 bivših filijala SVB banke biti otvoreno pod nazivom Frst Sitizen, dok je od propale banke preostao oko 90 milijardi dolara imovine koja je još na prodaju.

Banka Frst Sitizen ima ukupnu aktivu oko 109 milijardi dolara i ukupno depozita oko 84,4 milijardi dolara.

Bankrot banke SVB uticao je na pometnju u bankarskom sektoru širom SAD, a posledica takvog bankrota uzdrmalo je i evropsko tržište.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar