U trendu

Američki Huber preuzima italijanskog proizvođača đubriva

MILANO – Američka porodična kompanija „J.M. Huber“ sklopila je obavezujući ugovor o kupovini italijanskog proizvođača đubriva Biolhim od NB Renesansa i Čekers Kepitala, saopštila su danas ta dva investiciona fonda privatnog kapitala.

Ugovor, čiju vrednost izvor upućen u transakciju procenjuje na oko 600 miliona evra (610 miliona dolara), dolazi u vreme visokih svetskih cena đubriva zbog zabrinutosti da bi sukob između velikih izvoznika, Rusije i Ukrajine, mogao da dovede do nestašice hrane, prenosi Rojters.

Prema saopštenju NB Renesansa i Čekersa, koji su preuzeli Biolhim 2016. godine, poslovanje te kompanije se udvostručilo, pri čemu su prihodi dostigli blizu 140 miliona evra u 2021. godini, a dobit iz osnovne delatnosti 33 miliona evra. Biolhim u takođe beleži dvocifreni rast i u 2022.

Prema sporazumu, sadašnji generalni direktor Biolhima Leonardo Valenti, koji se na toj funkciji nalazi od 2008. godine, nastaviće da vodi kompaniju.

Ova kompanija sa sedištem u Bolonji, koja prodaje đubrivo u više od 70 zemalja, specijalizovan je za proizvodnju biostimulanata za poboljšanje useva, a tokom proteklih pet godina otvorila je podružnice u centralnoj i južnoj Americi, Aziji, Australiji, Novom Zelandu.

Huber je 139 godina staro porodično preduzeće koje upravlja portfoliom različitih kompanija u njegovom sastavu, zapošljava više od 4.000 ljudi u 20 zemalja i ima 3,0 milijarde dolara godišnjeg prihoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar