U trendu

Američki konglometar J+J se deli na dve kompanije

NJU DŽERZI – Američki konglomerat DŽonson&DŽonson (J&J) saopštio je danas da planira da se podeli na dve kompanije, pri čemu će svoj sektor namenjen opštoj zdravstevnoj potrošnji građana, kao što je prodaja flastera i pudera za bebe, odvojiti od svoje velike farmaceutske jedinice.

Kompanija namerava da završi planirano razdvajanje u roku od 18 do 24 meseca, prenosi Rojters.

Akcije „J&J“ su na ovu vest reagovale skokom od 4,0 posto na trgovanju pre zvaničnog otvaranja NJujorške berze.

Agencija AP prenosi da će preduzeće koje prodaje lekove na recept i medicinske uređaje zadržati ime „DŽonson & Džonson“.

„Nakon sveobuhvatne analize, upravni odbor i menadžerski tim smatraju da je planirano razdvajanje poslovanja najbolji način za jačanje naših napora u pružanju usluga pacijentima, potrošačima i zdravstvenim radnicima, za otvaranje novih mogućnosi našem globalnom timu, za rast prfitabilnosti i, što je najvažnije, za poboljšanje zdravstvene zaštite ljudi širom sveta“, naveo je izvršni direktor Aleks Gorski u saopštenju.

Rojters ističe da se ovim potezom „J&J“ pridružio trendu drugih multinacionalnih kompanija koje su odlučile da cepanjem na više preduzeća sa specijalizovanom delatnošću pojednostave svoju strukturu.

U tom konteksu britanska agencija napominje da je ranije danas i japanska korporacija Tošiba najavila planove o cepanju na tri kompanije, dok je DŽeneral Elektrik u sredu saopštio da će se podeliti na tri firme kako bi smanjio dug.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar