Američki proizvođači e-vozila traže pomoć od Bajdena

VAŠINGTON – Veliki američki proizvođači automobila, auto delova i Ujedinjeni sindikat radnika auto industrije (UAV) pozvali su predsednika DŽoa Bajdena da se zauzme za „sveobuhvatan plan“ za električna vozila (EV) i zatražili pozamašne poreske olakšice i brojne druge finansijske podsticaje.

NJihovi zahtevi, izneti u pismu na šest stranica datiranom 29. marta, dolaze uoči sutrašnjeg Bajdenovog predstavljanja predloga ulaganja u infrastrukturu, vrednog tri ili više biliona dolara, koji bi mogao da obuhvati i znatnu podršku proizvodnji električnih vozila i opreme za punjenje EV, izveštava Rojters.

U pismu UAV-a i dve glavne trgovinske grupacije auto industrije navodi se da u SAD trenutno ima samo 1,5 miliona električnih vozila od ukupno 278 registrovanih putničkih automobila.

„Potreban nam je sveobuhvatan plan koji uzima u obzir sadašnju realnost na tržištu“, piše u pismu u koje je uvid imala britanska agencija.

Dalje se dodaje da „ni trenutni trend prihvatanja EV-a od strane potrošača, niti postojeći nivo savezne podrške na strani ponude i potražnje, nisu dovoljni da zemlja ostvari u sektoru transporta ciljanu neto nultu emisiju ugljenika u budućnosti“.

Bela kuća nije za sada dala komentar povodom ovog pisma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.