U trendu

Američki revizori idućeg meseca kontrolišu Alibabu ?

HONG KONG – Americki revizori odabrali su trgovinskog giganta Alibaba grupu i još neke kineske kompanije koje se nalaze na americkoj berzi u kojima će počevši od sledećeg meseca vršiti finansijsku inspekciju, prenosi Rojters pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Kako navodi agencija, ovaj potez je usledio posle dogovora o reviziji koji je postignut u petak između Pekinga i Vašingtona, a koji je dozvolio američkim regulatorima da provere računovodstvo firmi u Kini i Hong Kongu, potencijalno okoncavajući dugotrajni spor koji je pretio da više od 200 kineskih kompanija izbaci sa američkih berzi.

Alibaba je obaveštena da će biti među prvim kineskim kompanijama gde će kontrolu sprovesti američki revizorski nadzorni odbor u Hong Kongu, rekli su izvori Rojtersu.

Prema navodima izvora koji su želeli da ostanu anonimni, o revizorskoj inspekciji obaveštena je i PwC, najveća kineska kompanije za e-trgovinu.

Alibaba, koja je izašla na berzu u Njujorku 2014. godine, najvrednija je kineska firma koja je na berzi u SAD sa tržišnom vrednošću od 256 milijardi dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar