U trendu

Američki SEC podneo tužbu protiv Folksvagena

VAŠINGTON – Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) podnela je tužbu protiv Folksvagena (VW) i njegovog bivšeg generalnog direktora Martina Vinterkorna zbog skandala „dizelgejt“, optužujući nemačkog proizvođača automobila za „masovnu prevaru“ američkih investitora.

U tužbi podnetoj sudu u San Francisku u četvrtak, SEC je navela da je VW od aprila 2014. do maja 2015. na američkim tržištima plasirao obveznice i druge vrednosne hartije u iznosu od preko 13 milijardi dolara, u vreme kada su viši rukovodioci znali da preko 500.000 dizel vozila prodatih u SAD krši zakonske limite o emisiji gasova, prenosi Rojters.

Folksvagen je „stekao korist od više stotina miliona dolara tako što je izdavao vrednosne papire po atraktivnijim cenama za kompaniju“, navodi SEC.

U tužbi se traži da se Vinterkornu zabrani da radi kao rukovodilac ili direktor u javnim kompanijama u SAD-u i da vrati „nepošteno stečenu dobit“.

Protiv Vinterkorna je podnelo tužbu i američko tužilaštvo 2018. godine, i okrivljen je za zaveru s ciljem prikrivanja prevare sa emisijom gasova iz dizelaša. On se i dalje nalazi u Nemačkoj.

Iz Folksvagena su povodom tužbe SEC-a saopštili da je ona „pravno i činjenicno neutemeljena“ i da će je VW „žestoko osporiti“.

„SEC je podneo tužbu bez presedana zbog hartija od vrednosti koje su prodate samo vrhunskim investitorima koji nisu oštećeni i kojima se isplaćuju sve kamate i glavnice u celosti i na vreme“, navedeno je u saopštenju VW-a

Folksvagen je pristao da plati više od 25 milijardi dolara u SAD po tužbama vezanim za skandal star tri i po godine, i to vlasnicima vozila, regulatorima za zaštitu životne sredine, državama i dilerima, i ponudio da otkupi oko 500.000 inkriminisanih automobila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar