U trendu

Američki trgovinski deficit smanjen za 3,6% u septembru

VAŠINGTON – Američki trgovinski deficit smanjen je u septembru jer su trgovinske tenzije ograničile protok robe, ali to, kako ocenjuje Rojters, verovatno neće uticati na očekivanja da je ekonomski rast dodatno usporio u trećem kvartalu.

Ministarstvo za trgovinu SAD-a je saopštilo danas da je deficit u robnoj razmeni opao za 3,6 odsto na 70,4 milijarde dolara prošlog meseca.

Izvoz je smanjen za 1,6 procenata, usled pada pošiljki prehrambenih artikala i stočne hrane, kao i automobila iz SAD u inostranstvo, dok je uvoz potonuo za 2,3 posto, manjih industrijskih nabavki repromaterijala, kao i nižeg uvoza kapitalnih dobara, motornih vozila i robe za široku potrošnju.

Ministarstvo trgovine je takođe saopštilo da su zalihe u maloprodaji povećane u septembru za 0,3 odsto, nakon pada prethodnog meseca za 0,2 procenta. S druge strane, zalihe u veleprodaji su skliznule prošlog meseca za 0,3 posto, nakon stagniranja u avgustu.

Prema procenama ekonomista, koje je anketirao Rojters, američki bruto domaći proizvod je verovatno zabeležio međugodišnji rast od 1,7 odsto u trećem kvartalu.

Ekonomija SAD-a je u drugom tromesečju porasla po stopi od 2,0 posto, usporivši u odnosu na žustu ekspanziju od 3,1 odsto u periodu januar-mart. Vlada bi trebalo u sredu da objavi podatke o BDP-u za treći kvartal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.