Amerikanci kupovali u oktobru više automobila i benzina

VAŠINGTON – Američka maloprodaja se oporavila u oktobru, zahvaljujući većoj kupovini automobila i benzina, ali su kupci, s druge strane, smanjili potrošnju na krupne stavke za domaćinstvo i odeću, što bi, prema oceni Rojtersa, moglo da ublaži očekivanja jake sezone prazničnih kupovina.

Ministarstvo za trgovinu je saopštilo danas da je promet u maloprodaji porastao za 0,3 odsto prošlog meseca, nasuprot padu od 0,3 procenta u septembru, prvom u poslednjih sedam meseci.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđali su rast maloprodaje u oktobru od 0,2 posto.

U odnosu na oktobar prošle godine, promet u maloprodaji je veći za 3,1 odsto.

Prodaja automobila je u oktobru porasla za 0,5 procenata nakon septembarskog pada od 1,3 odsto, a promet na benzinskim stanicama je povećan za 1,1 posto, čemu su doprinele večhe cene benzina, nakon što je u septembru pao za 0,1 procenat. Promet na malo u onlajn trgovini i narudžbine preko e-pošte zabeležili su rast od 0,9 odsto nakon rasta od 0,2 posti u septembru.

S druge strane, prodaja u prodavnicama elektronskih uređaja i opreme potonula je u oktobru za 0,4 procenta, kupovine gađevinskog materijala su pale za 0,5 odsto, a odeće za 1,0 procenat. Pala je i potrošnja u prodavnicama nameštaja za 0,9 posto, što je najveći pad od decembra 2018. godine.

Amerikanci su štedeli u oktobru i na troškovima u restoranima i barovima, gde se promet „istopio“ za 0,3 procenta, najviše u gotovo godinu dana.

Potrošanja stanovništva, koja ima udeo od preko dve trećine u bruto domaćem proizvodu, porasla je u trećem kvartalu po godišnjoj stopi od 2,9 procenata.

Najniža stopa nezaposlenosti u SAD u gotovo 50 godina je pokretač ovog „motora“ ekonomije, koji je pomogao da se ublaži udar na ekonomiju od 16-mesečnog trgovinskog rata Bele kuće sa Kinom, koji je doveo do pada kapitalnih rashoda i recesije u proizvodnom sektoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.