U trendu

Analitičari: I drugi kvartal loš za Epl

SAN FRANCISKO – Analitičari iz OTR Globala i Vol strita predviđaju da će komapnija Epl imati loš i drugi fiskalni kvartal, posle velikog iznenađenja kada je početkom godine stigla vest da je u vreme božićnig i novogodišnjih praznika opala prodaja mobilnih telefona te kompanije, a time i prihodi.

Epl je tada umesto očekivanih 89-93 milijarde dolara zaradio „samo“ 84 milijarde, što je rezultiralo i padom vrednosti akcija te kompanije za 9 odsto, navodi portal SeeBiz.

Analitičari predviđaju da će Epl na tržište ponovo isporučiti manji broj ajfona, aali nisu saglasni oko njihovog broja.

OTG Global, naime, prognozira isporuku između 37 i 42 miliona ajfona tokom drugog fiskalnog kvartala, dok je Vol strit optimističniji i predviđa isporuku 40 do 45 miliona.

Epl je uveo praksu da više ne objavljuje broj isporučenih mobilnih telefona, već samo prihode od njihove prodaje, a razlog je očigledan – sve manje prodatih ajfona.

Manju prodaju, medutim, delimično rešavaju više cene, tako da Epl prognozira da će u drugom fiskalnom kvartalu zaraditi između 55 i 58 milijardi dolara, uz maržu od 37 do 38 odsto.

Da li će glavni izvršni direktor Epla Tim Cuk ponovno morati da šalje posebna pisma akcionarima, kao što je to morao posle prazničnog pada prihoda, znaće se 30. aprila kada kompanija objavi i službeni izvještaj u vezi sa ostvarenim prihodima tokom drugog fiskalnog kvartala, navodi SeeBiz.

(Tanjug)

Napišite komentar