U trendu

Analitičari: Nacionalni avioprevoznik konačno „našao svoj put“

BEOGRAD – Promene komercijalne politike i menadžmenta u Er Srbiji daju prve značajne rezultate, saglasni su eksperti koji prate dešavanja u avio-sabraćaju i konstatuju da je srpski nacionalni avio-prevoznik konačno „pronašao svoj put“.

U odvojenim analizama stručnjaka za avio-saobraćaj, objavljenim na dva domaća specijalizovana vazduhoplovna portala, ukazuje se na promptno reagovanje srpskog nacionalnog prevoznika na potrebe i na izazove na tržištu vazdušnog saobraćaja u regionu, Evropi i u svetu, uz zaključak da „svi u regionu treba da uče na odličnom primjeru Er Sebije“

Portal „Aviatika“ tako navodi da je Er Srbija već premašila prošlogodišnji broj putnika mesec dana ranije pametnom politikom razvoja, boljim korišćenjem resursa, boljim operativnim planom i boljim odgovorom na promene na tržištu.

„Hibridni tarifni koncept“ Er Srbije se, prema „Aviatici“, konačno stabilizovao, uz konstataciju da nema velike avio-kompanije u svetu koja nije usvojila sličan koncept prodaja karata i usluge.

Kako ovaj portal saznaje, povećanje broja putnika će u novembru biti još veće.

„Dva dana pre kraja meseca, već se stiglo do plus 27 odsto, što je rast o kome veoma retko možemo da čujemo u Evropi među kompanijama slične veličine“, navode iz „Aviatike“

Hrvatski avio-analitičar Alen Šćurić na portalu „Tango Six“ takođe ističe da je Er Srbija „više nego fascinantno“ reagovala na bankrote slovenackog „Adrija ervejza“ i Turskog „Atlas globala“.

Prema Šćuriću, srpski prevoznik je ove zime povećao broj letova za 59 nedeljno i broj linija za 54,6 procenata, što je, kaže, „zaista teško“.

„U tom kontekstu je još teže istovremeno promptno reagovati na potrebe tržišta, odnosno na poremećaje rezultirane bankrotom drugih kompanija“, piše ovaj analiticar uz napomenu da je Er Srbija munjevito reagovala na bankrot „Adrija ervejza“ i da je time privukla dobar broj putnika koji su tražili alternative za 201 ukinut let ove kompanije na 21 liniji.

Ni ovde se srpska nacionalna avio-kompanija nije zaustavila i, prema analitičaru čak je brže reagovala od inostrane konkurencije: mesec dana pre „Lufthanze“ i tri meseca pre „Vizera“.

Isto se desilo prilikom iznenadnog bankrota turske avio-kompanije „Atlas global“. Kako Šćurić navodi, „Er Srbija“ je intenzivno radila na sprečavanju posledica bankrota ove kompanije i imala je akcioni plan za taj slučaj. „Atlas global“ je objavio bankrot 26. novembra a „Er Srbija“ pokreće letove za novi istanbulski aerodrom već za 11. decembar, dakle samo 15 dana nakon prekida letova turske kompanije.

„Svako ko iole poznaje vazduhoplovstvo zna da je tako nešto operativna noćna mora, da se mora rešiti milijardu problema, posebno prema zemlji koja nije u „Open Skies“ sporazumu, što Turska nije, i da se to ne može napraviti u par dana. Dakle, i ovo je dokaz da je „Er Srbija“ pripremala plan akcije bitno pre, tj. da je reagovala izuzetno kvalitetno, a rezultat je vrlo promptna reakcija na poremecaju na tržištu. Fascinantno? I više od toga. Ovo je bitno brže nego što to rade i daleko uspešnije i veće kompanije od „Er Srbije“. Svakako nismo naviknuti na tako nešto kod kompanija regije“, zaključuje hrvatski avio-analitičar u svom autorskom tekstu na portalu „Tango Six“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.