U trendu

Analitičari predviđaju pad cena transporta ispod nivoa od pre pandemije

LONDON – Tim analitičara britanske banke Barkli saopštio je danas da će troškovi dostave verovatno pasti ispod nivoa od pre pandemije, ili, u najboljem slučaju, na nivoe od pre pandemije, s obzirom na trenutne trendove.

Kako navodi Blumberg, transportna industrija će nakon rekordnih profita iz doba pandemije doživeti oštar preokret, a brodske kompanije koje su samo u trećem kvartalu prošle godine ostvarile profit od skoro 60 milijardi dolara, sada koriste novac za povećanje kapaciteta i kupovinu novih plovila.

Kako navode analitičari, kada se procenjuju nedavni podaci i o praznom hodu i o sporom radu, oni su se najviše promenili poslednjih meseci, sa ograničenim uspehom u zaustavljanju pada troškova transporta.

Blumberg ocenjuje da pored toga što bi pad cena dostave bio dobra vest za američku inflaciju, koja ostaje iznad postavljenog cilja Federalnih rezervi od 2 odsto, to bi takođe moglo da izazove veliki pritisak na industriju poznatu po tome što se kretala „od procvata do kraha“.

Barkljievi analitičari navode da zarada od kontejnerskih linija može biti veoma nestabilna s obzirom na troškove transporta za pojedinačna plovila.

„Jasno je, kao što se videlo tokom pandemije, da je teško predvideti stope, ali naša analiza i trenutne projekcije stopa ukazuju na to da bi moglo biti značajnih izazova“, zaključuju analitičari.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.