U trendu

Analiza inspekcije potvrdila ispravnost piva i bezalkoholnih pića na tržištu

Ministarstvo poljoprivrede Srbije objavilo je danas da u svi uzorci osvežavajućih bezalkoholnih pića i piva na domaćem tržištu, koje je analizirala poljoprivredna inspekcija, zdravstveno ispravni.

Inspekcija je tokom ove akcije uzorkovala 40 proizvoda osvežavajućih bezalkoholnih pića, kao i 26 piva i to 16 rinfuz piva, koje proizvode mini pivare, ali i 10 u originalnom pakovanju, navodi se na sajtu ministarstva.

Kako je precizirano, od 40 uzorkovanih proizvoda osvežavajućih bezalkoholnih pića, jedan proizvod po kvalitetu ne odgovara tehničkim parametrima (više boje i zasladjivača), jedan proizvod po mikrobiologiji ne zadovoljava tehničke propise (prisustvo nedozvoljenih kvasaca), dok je kod četiri proizvoda konstatovano da nemaju odgovarajuće deklaracije u skladu sa tehničkim propisima.

Proizvodjaču čiji proizvod po mikrobiologiji ne zadovoljava tehničke propise rešenjem je naloženo povlačenje tog proizvoda iz prometa, kao i zabrana prometa do otklanjanja nedostataka. Takodje, podnete su i prijave u skladu sa propisima.

Nedostaci na deklaracijama su se odnosili na nenavodjenje kategorije aditiva, upotreba nedozvoljenih aditiva, naznake o uslovima čuvanja i načinu korišćenja, pravilno navodjenje datuma upotrebe, upozorenje za upotrebu kod dece i neusaglašenosti fonta slova za navodjenje alergena. Rešenjima je proizvodjačima naloženo da deklaracije usaglase sa propisima.

Od 16 uzorkovanih rinfuz piva, koje proizvode mini pivare, konstatovano je da po kvalitetu svi proizvodi odgovaraju tehničkim propisima, a da jedan proizvod nema odgovarajuće deklaracije. Nedostaci na deklaraciji su se odnosili na odstupanje prisutnog alkohola u odnosu na deklarisani.

Rezultate analize tih piva potvrdila je i superanaliza, koja je obavljena zbog kratkog roka trajanja proizvoda.

Od 10 uzorkovanih piva u originalnom pakovanju, analize su pokazale da dva proizvoda nemaju odgovarajuće deklaracije u skladu sa tehničkim propisima, dok mikrobiološki svi proizvodi zadovoljavaju kriterijume.

Precizirano je da se deklaracija proizvoda, koji ne odgovaraju tehničkim propisima, odnosila na naznake o uslovima čuvanja i načinu korišćenja, pravilno navodjenje datuma upotrebe, upozorenje za upotrebu kod dece i neusaglašenosti fonta slova za navodjenje alergena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar