U trendu

Analiza: Kineska spoljna trgovina održava rast kako se ekonomski oporavak konsoliduje

Kineska spoljna trgovina zadržala je zamah rasta u prvih osam meseci ove godine, što je pozitivan pokazatelj ekonomskog oporavka, pošto vlada nastavlja da sprovodi mere za podsticanje ekonomskog rasta i stabilizaciju spoljne trgovine.

Kineska spoljna trgovina robom skočila je 10,1 odsto na godišnjem nivou na 27,3 biliona juana (oko 3,95 biliona američkih dolara) u prvih osam meseci, pokazali su zvanični podaci objavljeni u sredu, prenela je Sinhua.

U američkim dolarima, ukupna spoljna trgovina iznosila je 4,19 biliona američkih dolara za osam meseci, što je porast od 9,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Izvoz je porastao za 14,2 odsto na godišnjem nivou na 15,48 biliona juana. Uvoz je porastao za 5,2 odsto u odnosu na prošlu godinu na 11,82 biliona juana, što je dovelo do trgovinskog suficita od 3,66 biliona juana, pokazuju podaci Generalne uprave carina (GAC).

Samo u avgustu, obim spoljne trgovine zemlje porastao je 8,6 odsto na godišnjem nivou, na 3,71 biliona juana, sa rastom izvoza za 11,8 odsto i uvoza za 4,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Od januara do avgusta, trgovina Kine sa njena tri najveća trgovinska partnera – Asocijacijom zemalja ja jugoistočne Azije (ASEAN), Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama – porasla je za 14 odsto, 9,5 odsto, odnosno 10,1 odsto.

U tom periodu, trgovina Kine sa zemljama Pojasa i puta porasla je za 20,2 odsto na godišnjem nivou na 8,77 biliona juana.

Izvoz mašinskih i električnih proizvoda povećan je za 9,8 odsto i iznosi 56,5 odsto ukupnog, a izvoz radno intenzivnih proizvoda skočio je 14,1 odsto u odnosu na pre godinu dana.

“Stalan rast kineske spoljne trgovine u prvih osam meseci usledio je pošto je zemlja nastavila da sprovodi politike za stabilizaciju spoljne trgovine i koordinaciju kontrole pandemije sa ekonomskim i društvenim razvojem“, rekao je Li Kuiven, portparol GAC-a.

Povrh isporuke paketa politika za stabilizaciju ekonomije u maju, Kina je predstavila dodatnih 19 pratećih politika za oblikovanje veće sinergije, prema odluci donetoj na izvršnom sastanku Državnog saveta u avgustu.

Ministarstvo trgovine ove zemlje obećalo je da će negovati nove poslovne modele kao što su prekogranična e-trgovina i trgovina na tržištu kako bi se stabilizovala spoljna trgovina. Ministarstvo će takođe ponuditi veću podršku izvozu vozila na novu energiju, rekao je pomoćnik ministra trgovine Li Fei na konferenciji za novinare u ponedeljak.

On je rekao da će takođe uslediti koraci kako bi spoljnotrgovinskim preduzećima bilo pogodnije da posluju u inostranstvu i pomoglo im se da se nose sa finansijskim rizicima.

Privatna preduzeća su zabeležila rast uvoza i izvoza za 14,9 odsto u odnosu na pre godinu dana na 13,68 biliona juana u prvih osam meseci, što čini 50,1 odsto ukupnog rasta u zemlji.

“Privatna preduzeća u zemlji, suočena sa složenim spoljnim okruženjem, odražavaju vitalnost kineske spoljne trgovine pokazujući snažnu fleksibilnost i prilagodljivost”, rekao je Li Kuiven. On je naveo da je spoljnotrgovinski rast privatnih preduzeća nadmašio ukupan rast zemlje u prvih osam meseci.

Trgovinska vrednost preduzeća sa stranim ulaganjima porasla je za 2,4 odsto, a državnih preduzeća za 15,1 odsto u istom periodu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar