U trendu

Analiza pokazuje da politika limitiranja cene ruske nafte slabo funkcioniĆĄe

Prihodi Rusije od izvoza nafte u aprilu su ponovo porasli, ĆĄto je razotkrilo sve slabosti u sprovođenju politike limitiranja cene ruske nafte koju je Zapad uveo da bi Moskvi oduzeo finansijske potencijale za rat u Ukrajini, pokazala je analiza Centra za istraĆŸivanje energije i čistog vazduha (CREA).

U analizi, stručnjaci CREA čije je sediĆĄte u Helsinkiju, u Fiinskoj, navode da su ruski prihodi od izvoza nafte u periodu od marta do aprila dostigli najviĆĄi nivo od novembra proĆĄle godine, iako su lideri grupe industrijski najrazvijenijih demokratija G7 na samitu u HiroĆĄimi zaključili da „plafon cene nafte“ funkcioniĆĄe.

Odluku o gornjoj granici cene ruske nafte, koja bi vaĆŸila i za treće zemlje, doneli su lderi G7 i Evropske unije, i ona je bila deo osmog paketa sankcija EU, a stupila je na snagu od decembra.

Prema oceni CREA, politika limitiranja cene ruske nafte je u početku dobro funkcionisala, ali je postepeno slabila zato ơto oni koji su je uveli nisu pratili kretanje cena nafte, ili su je sami krơili.

EU, prema rečima jednog od autora analize, nije ispunila ono na ĆĄta se obavezala, a to je da svaka dva meseca preispita limit cene ruske nafte i obezbedi da on bude ispod prosečne trĆŸiĆĄne cene.

Uz to, tankeri u vlasniơtvu evropskih zemalja ili pod njihovim zastavama nastavili su da prevoze rusku sirovu naftu, ơto je, prema oceni analitičara, jasan znak da implementacija odluke ne funkcioniơe.

U analizi se navodi da su vlasti u Kremlju paĆŸljivo pratile kretanje cene ruske sirove nafte, ĆĄto je pokazatelj koliko joj je taj izvoz vaĆŸan, kao i da je Rusija menjala svoja poreska pravila kako bi umanjila ĆĄtetu od limita cene.

Ukoliko koalicija koja je uvela limit ne preduzme mere da smanji taj „plafon cene“ i ne „zapuĆĄi nedorečenosti u sprovođenju“ svoje politike, promene u ruskom poreskom sistemu će cene njene sirove nafte pribliĆŸiti ceni na međunarodnomm trĆŸiĆĄtu i dovesti do daljeg oporavka ruskih izvoznih prihoda, ocenjuje se u analizi.

Od kako je uvedena zabrana uvoza ruske nafte u EU, a zatim uveden i limit cene koji vaĆŸi i za treće zemlje, Rusija je prema nekim procenama od izvoza nafte iz pomorskih buĆĄotina zaradila 58 milijardi evra. Najveći deo je transportovan tankerima u vlasniĆĄtvu, ili osiguranim u evropskim drĆŸavama.

CREA procenjuje da bi ruski prihodi od izvoza nafte mogli da se smanje za dodatne 22 miliijarde dolara kada bi se sadaĆĄnji limit spustio na 30 dolara po barelu, i u skladu sa tim aĆŸurirali i limiti cena za naftne derivate.

CREA proizvodnu cenu barela ruske nafte procenjuje na oko 15. dolara.

Ključne preporuke analize su i da zabrani tankerima koji krơe limit da uplovljavaju u luke članica EU i G7, kao i da se obezbedi da plaćanja budu preko ovlaơćenih aktera i uz overene ugovore, kako bi se sprečile prevare.

Već prilikom uvođenja gornje granice za cenu ruske nafte, zvaničnici EU i G7 su naglasili da je reč o komplikovanom mehanizmu koji moĆŸe da funkcioniĆĄe samo ako se pravila budu drĆŸale i vaĆŸne usluĆŸne delatnosti, poput osiguranja i transporta nafte.

Ograničavanju cene su se najduĆŸe opirale Mađarska, Kipar i Grčka, a poslednje dve zato ĆĄto imaju velike flote naftnih tankera.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.