U trendu

Anemična aktivnost na tržištu akcija na kraju nedelje

BEOGRAD – Poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, na Beogradskoj berzi su u fokusu investitora bile državne obveznice, aktivnost na tržištu akcija je bila anemična, a berzanski indeksi su se kretali u supotnim pravcima.

Ukupan promet na Berzi iznosio je 1,0 milijardu dinara (8,7 miliona evra) i praktično je u celini realizovan u trgovanju državnim obveznicama.

Indeks BELEX15 je zaključen u zanemarljivom plusu na 824,85 poena, dok je u odnosu na prošlu sedmicu slabiji za pola procenta, a BELEXlajn je skliznuo za skoro 0,1 posto na 1.688,75 poena, tako da je na nedljnom nivou u minusu od preko 0,8 odsto.

Trgovanje akcijama na Open Marketu je bilo razočaravajuće, budući da je najviši promet iznosio tek 0,4 miliona dinara, a ostvarila ga je preferencijalna akcija Komercijalne banke uz rast cene za 1,1 procenat na 2.830 dinara.

U istom iznosu, od 0,4 miliona dinara, trgovalo se i akcijama valjaonice aluminijuma Impol Seval iz Sevojna po ceni od 3.401 dinar, neznatno višoj nego u četvrtak.

Proizvođač grejnih tela i štednjala Alfa plam iz Vranja je pao za skoro 3,6 posto na 27.000 dinara po akciji, a isprometovan je za više od 0,3 miliona dinara, dok je cena akcije Naftne industrije Srbije porasla za 0,5 procenata na 629 dinara uz realizaciju od 0,3 miliona dinara.

Somborsko poljoprivredno preduzeće Feketić je, nakon višednevno serije uzastopnog rasta, registrovalo danas oštae pad vrednosti od 5,7 odsto na 3.111 dinara, a istrgovano je u iznosu nešto manjem od 0,6 miliona dinara.

Učešće stranih investitora u ukupnom prometu na tržištu akcija iznosilo je 1,99 posto, pri čemu u kupovini 3,98 procenata, a u prodaji nisu učestvovali.

Državna obveznica serije RSO19184, denominovana u evrima, ostvarila je promet od milijardu dinara (8,7 miliona evra), a na naplatu dospeva krajem januara 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.