U trendu

Antić: Ponuda Nevsuna od Ziđina dobra vest za Srbiju

BEOGRAD – Kompanija Ziđin, strateški partner RTB Bor, najavila je kupovinu i kanadske kompanije Nevsun, koja u Srbiji posluje preko preduzeća Rakita, a tim povodom ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je da je to dobro za Srbiju, razvoj srpskih rudnika i Borskog regiona.

„Informisani smo od Ziđina i Nevsuna da je upućena ponuda. Naravno, uzimajući u obzir da je reč o ponudi koja tek treba da bude analizirana i prihvaćena od strane akcionara, ne bih želeo da komentarišem samu transakciju, jer je reč o dve svetske kompanije“, rekao je Antić.

On je objasnio da se oba giganta nalaze na berzama i da posluju u okviru vrlo strogih procedura, te da, kako je rekao, nije na politici da komentariše takve kompanijske odluke.

Antić je istako da je sama ponuda Ziđina još jedan dokaz koliko je ta kompanija u naletu i da razvija svoje projekte širom sveta.

„Uzimajući u obzir da je Ziđin izabran za strateškog partnera RTB Bor, to je za Srbiju dobra poruka“, naglasio je ministar.

On je rekao da je za Srbiju posebno važno što ovim poslom strateški partner RTB Bora pokazuje koliko je naša zemlja važna tačka u njihovim investicionim planovima i koliko oni ozbiljno planiraju da ostanu drugo u Srbiji.

S druge strane, Antić je rekao da uzimajući u obzir kvalitet ponude, pokazuje da je Nevsun kao kompanija koja posluje u Srbiji snažna i moćna rudarska kompanija, koja ima veliku cenu.

„To dokazuje sve ono što smo pričali da su u Srbiji prisutne velike moćne rudarske kompanije iz celog sveta, koje imaju jake investicione planove“, istakao je Antić.

Antić kaže da činjenica da Ziđin kupuje Nevsun u jednom takvom dobrom aranžmanu pokazuje i da je Nevsun, a koji posluje u Srbiji preko kompanije Rakita, ima visoku vrednost, a imovina kanadske kompanije vredna je više od milijardu dolara.

Podsetio je da Nevsun ima ozbiljne projekte i rudnike u Eritreji, kao i razvojne projekte u Srbiji.

„Ako se taj projekat realizuje do kraja, i Ziđin zaista postane vlasnik Nevsuna, to je dobro za Srbiju i razvoj svih projekata u Borskom regionu, pre svega vezano za bakar i plemenite metale koji se tamo eksplatišu“, naveo je Antić.

Sve to, kaže Antić, a uzimajući u obzir da Ziđin planira da bude dugoročno prisutan u tom regionu, da rezultat svega toga može biti samo sinergija koja će biti značajna za čitavu istočnu Srbiju i rudarski posao u celini.

Kineska kompanija Ziđin Majning ponudila je 1,41 milijardi dolara za preuzimanje rudarske kompanije Nevsun Risorsiz, koja posluje u Srbiji posredstvom svog zavisnog društva Rakita Eksplorejšn na projektu Čukaru Peki u Boru.

Obe strane su, kako je ranije danas saopšteno iz Nevsuna, sklopile konačni sporazum prema kojem će Ziđin izvršiti ponudu za preuzimanje svih emitovanih deonica i sveukupnih deonica u opticaju Nevsuna za 6,00 kanadskih dolara po deonici u gotovini.

Ukupna vrednost ponude je 1,88 milijardi kanadskih dolara ili 1,41 milijardi američkih dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.