U trendu

Antić: Sporazum obezbeđuje dugoročnu stabilnost RTB

PEKING – Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić istakao je danas da je sporazum potpisan u Pekingu sa kompanijom Ziđin za RTB Bor značajan, jer će osigurati 5.000 radnih mesta i učiniti od RTB-a najvećeg proizvođača bakra u ovom delu Evrope.

„Duboko verujem da je reč o izuzetno značajnom ugovoru koji će obezbediti dugoročnu stabilnost RTB Bor, značajne investicije, ulaganje u iznosu od 1,260 milijardi dolara, plus 200 miliona dolara za rešavanje dugova RTB. To zajedno pravi ozbiljan okvir u kojem će RTB da se razvija, otvara nove rudnike, pre svega mislim na rudnik Cerovo, da modernizuje postojeće rudnike Majdanpekt, Veliki Krivelj, Jamu, da modernizuje flotacije, i modernizuje i dalje unapreduje i povećava kapacitet topicionice u fabrike sumporne kiseline“, objasnio je Antić u izjavi Tanjugu.

Sve to zajedno, prema njegovim rečima, će učiniti od RTB-a najvećeg priozvođača bakra u ovom delu Evrope i obezbediti sigurnost 5.000 radnih mesta u Boru, sa mogućnošću da se usled povećanja proizvodnje taj broj radnih mesta uveća.

„Biznis plan kompanije Ziđin je vrlo ambiciozan. Planiraju da od sadašnjih oko 40.000 tona bakra iz spstvenog koncentrata već u roku od tri godine kapacitet i snaga RTB poveća da mogu da dupliraju proizvodnju, a u roku od šest godina da se ta proizvodnja uveća tri do četiri puta. To bez ikakve sumnje otvara mogućnost da možemo očekivati nova radna mesta“, uveren je ministar.

Antić ističe da će to doneti značajne prihode i profite RTB-a, što je za Srbiju i sve njene građane izuzetno značajno, jer Srbija ostaje vlasnik 37 odsto u RTB-u, i iz pozicije gde je RTB generisao decenijama ozbiljne gubitke mi ćemo imati situaciju u kojoj će ta kompanija poslovati sa profitom i 37 odsto tog profita ići će u budžet Srbije.

„Situacija gde smo iz budžeta pokrivali dugove RTB-a sada će voditi ka tome da ćemo imati dobit i mislim da je to jedna dramatična promena koja je od izuzetnog kvaliteta za Srbiju, koja će uticati i na BDP, na čitavu industriju, posebno na istočnu Srbiju, koja verujem sa ovim potpisom, ima jednu zdravu kompaniju koja će biti oslonac čitavog ovog dela Srbije“, naglasio je on.

Pored RTB-a, podseća, potpisan je veliki broj i drugih značajnih ugovora, ukazujući na ugovor sa Šangdong Linglongom i njihovu investiciju u Zrenjanin koja donosi oko milijardu dolara u Banat i nova radna mesta, te i sporazum o izgradnji Industrijskog parka sa kompanijom CRBC koja dovodi novi kontingent kineskih kompanija.

„Duboko verujem i da će to sve doneti značajan tehnološki naredak i iskorak čiji će Srbija biti deo“, dodao je on.

Antić je ukazao da je paralelno s tim održano više sastanaka sa velikim brojem kompanija koje su već partnri Sbrije ili u našoj zemlji razvijaju projekte.

„Sreli smo se sa kompanijom CMEC koja gradi novi blok u elektrani Kostolac, najveći energetski projekat u protekle tri decenije i oni su zainteresocani za nove projekte. Razgovarali smo pre svega u pravcu da je za Srbiju od izuzetnog značaja da se taj blok uradi u skladu sa rokom i ugovorenim kvalitetom, kao i da se nađe na mreži do kraja 2020. Dobili smo čvrsto obećanje predsednika kompanije da će bez ikakve sumnje sve svoje obaveze realizovati i u kvalitetu i ugovorenim rokom“, preneo je Antić.

Rekao je da je razgovarano i sa kompanijom „Power Ćina“ koja je partner za izgradnju toplo-dalekovoda od Obrenovca do Beograda.

„Danas je ono što je bez ikakve sumnje najznačajniji sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Si Đipinga. Mislim da ljudi u Srbiji znaju koliko su ti susreti na najvišem nivou sa rukovodstvom Kine značajni. To je to što daje impuls pre svega kineskim kompanijama da budu zainteresovane za Srbiju, da je prepoznaju kao prijatejsku zemlju i stabilnog partnera Kine i kineskih kompanija“, rekao je on.

Antić je dodao da je to ono što je napravilo taj dodatni iskorak u odnosu na prvu fazu naših odnosa sa Kinom, koja je bila faza da su Kinezi bili partnri u investicijama i infrastrukturnom projektima, a sada postaju partneri u direktnim investicijama.

Podsetio je da će se delegacija sutra u Tijenđinu sastati i sa kineskim premijerom Li Kećijangom, što će biti dalja mogućnost za nove inicijative, projekte, biznis šanse za Srbiju.

„Duboko verujem da ćemo mi ove aktivnosti iskoristiti na najkvalitetniji način i da će rezultat svega toga biti nove investicije, nova radna mesta za Srbiju“, zaključio je Antić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar