U trendu

Antic: U SRB investicioni bum, gradi se 11 velikih projekata

BEOGRAD – Srbija u ovom trenutku beleži pravi investicioni bum, u čemu novi „krvotok“ naše zemlje predstavlja 11 velikih projekata koji se grade, auto-putevi i brze saobraćajnice u ukupnoj dužini oko 501 kilometara, poručio je danas direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić na Sedmoj srpskoj konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture u Beogradu.

Antić je tom prilikom pozvao sve da investiraju u Srbiju, bez obzira da li je u pitanju putna ili neka druga infrastruktura, navodi se u saopštenju Koridora Srbije.

„Na Moravskom koridoru ćemo, nakon izgradnje auto-puta ostaviti dve kompletno infrastrukturno uređene industrijske zone – kod Kruševca površine 23 hektara i 15 hektara kod Kraljeva. Sve to otvara brojne razvojne mogućnosti i u mnogim segmentima utiče na poboljšanje života ljudi i razvoj novih velikih industrijskih zona“, rekao je Antić.
On je istakao da vrednost nekretnina i građevinskog zemljišta drastično raste u zonama gde prolaze infrastrukturni projekti.
“ LJudima koji žive i gravitiraju na određenom putnom pravcu, otvara se čitav set mogućnosti, od školovanja, zapošljavanja, biznis šansi za preduzetnike, ubrzava se život, transport i komunikacija ljudi, usluga i robe“, rekao je Antić.
Kako je istakao, u procesu izgradnje auto-puta, rešavanjem niza imovinsko- pravnih odnosa razvija se i sektor nekretnina, jer, kaže, novac od eksproprijacije u najvećoj meri se ulaže u kupovinu novih nekretnina.
Antić je naveo i da se, usled velikog broja infrastrukturnih projekata država svakodnevno susreće sa brojnim izazovima, kao što su nedostatak radne snage i još izraženiji nedostatak vrhunskog inženjerskog kadra, zbog čega je „sve veće prisustvo stranih kompanija u Srbiji“.
„Suočavamo se i sa obezbeđivanjem neophodnog građevinskog materijala. Probleme rešavamo na najbolji mogući način, a sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da se projekti realizuju u skladu sa dinamikom i rokovima, zahvaljujući dobroj organizaciji i ozbiljnim partnerima sa kojima sarađujemo“, naveo je Antić, koji je posebno istakao podršku predsednika Aleksandra Vučića, Vlade Srbije, kao i međunarodnih finansijskih institucija.
Pored Antića, na panelu su govorili i direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović, članica Izvršnog odbora Komercijalne banke Dubravka Đedović, regionalni menadžer za Centralnu i Jugoistočnu Evropu ispred IFC-a Ary Naim i predstavnik EIB-a Paul Hickey.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.