U trendu

Aplikacija za instant plaćanja predstavljena u PKS

BEOGRAD – „PKS instant PAY“ aplikacija za bezgotovinskog plaćanje koje je usmerena na modernizaciju poslovanja preduzetnika, malih i srednjih preduzeća predstavljena je danas na 17. Junskom savetovanju „Platne kartice 2019“ grupacije Privredne komore Srbije za razvoj platnih kartica i digitalnih plaćanja.

Predsednik ove grupacije PKS Branislav Popović rekao je da će u budućnosti alternativni načini plaćanja postati dominantni.

„U budućnosti će se kartice zameniti nekim drugim kanalima plaćanja ali su sada kartice i dalje dominantne“, rekao je on i ocenio da je Srbija lider u regionu po instant plaćanjima sa računa na račun u realnom vremenu.

„PKS je razvila sopstvenu instant-pay aplikaciju koja će omogućiti da je trgovci vrlo jednostavno skidanjem aplikacije sa play-stora i instaliraju u nekoliko klikova, registruju je besplatno, i da tako omoguće klijentima da na svom prodajnom mestu realizuju plaćanje preko tog drugog mesta“, rekao je Popović.

Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja za bankarstvo, osiguranja i druge finansijske institucije PKS naglasila je da se grupacija zalaže za sve više bezgotovinskih plaćanja.

„Pre 16 godina kada je osnovana bile su samo kartice, sada postoji puno kanala plaćanja, pa je i PKS napravio svoju aplikaciju za razvoj instant plaćanja“, rekla je ona i dodala da će aplikacija pružiti trgovcima koji nemaju posterminale mogućnost da mogu da vrše naplatu svojih usluga.

„Aplikacija PKS je potpuno besplatna za trgovce kako bi se podstaklo povećanje bezgotovinskih načina plaćanja a samim tim i suzbijanje sive ekonomije“ rekla je ona i dodala da je aplikacija trenutno u testnoj fazi kod banaka i da će zatim uslediti Atestiranje kod Narodne banke Srbije posle „čega će biti spremna za produkciju“

U Grupaciji za razvoj platnih kartica i digitalnih plaćanja PKS aktivan je i forum za sprečavanje zloupotreba u sistemu platnih kartica gde su članice sve banke, procesori i Ministarstvo unutrašnjih poslova i trgovci, kaže predsednik grupacije Branislav Popović i dodaje da se uspešno radi na sprečavanju nedozvoljenih radnji, odnosno zloupotreba sistema platnih kartica a sada sve više i drugih plaćanja.

„Forum ove godine ima manje posla, banke su shvatile da samo razmena informacija može doprineti sprečavanju zloupotreba, jer ako se nekoj banci ili instituciji desi problem ako se ta informacija brzo podeli, ostali će biti u prilici da to spreče“, kaže on i dodaje da su kroz aktivnu saradnju doprineli da se zloupotrebe smanje.

U poslednje dve godine broj platnih kartica u Srbiji je povećan za 11,8 odsto i sada ih je 7,6 miliona što je za 800.000 kartica više nego nego krajem 2016. godine, saopšteno je danas i naglašeno da broj je kreditnih kartica poslednjih godina u stagnaciji dok broj debitnih kartica raste.

Katarina Ocokoljić kaže da je sektor elektronske trgovine u rastu i da je broj virtuelnih prodajnih mesta, sa 311 koliko ih je bilo 2016. godine krajem 2018. godine skočio na od 800 i konstatuje da je to pokazatelj da se druge vrste bezgotovinskog plaćanja sve više koriste.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.