U trendu

Aplikacija za prijavu štete u poljoprivredi odmah sa njive

BEOGRAD – ĐOR osiguranje je u saradnji sa BioSens institutom razvilo posebnu mobilnu aplikaciju ĐOR TERRA sa kojom poljoprivrednici mogu da prijave štetu odmah po neželjenom događaju i to sa njihove njive ili iz voćnjaka.

Na ovaj način, uz digitalizaciju, postupak procene šteta biće brži, jednostavniji i efikasniji, a proizvođači će brže moći da nastave sa radom, rečeno je danas na predstavljanju aplikacije.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović je rekao da je to ministarstvo u protekloj godini isplatilo 28.100 zahteva za podsticaje osiguranja i da je za to izdvojeno 1,25 milijardi dinara.

„Novac je kao i ranijih godina plaćen Uprave za trezor, na namenski račun poljoprivrednika. U skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju maksimalna površina na kojoj se može ostvariti povraćaj premije osiguranja u iznosu od 40 odsto odnosno u maksimalnom iznosu od 70 odsto plaćene premije osiguranja na području Moravičkog, Zlatiborskog, Kolubarskog, Podunavskog i Šumadijskog upravnog okruga, umanjene za iznos poreza“.

Što se tiče predstojeće sezone i osiguranja u 2021. godini, Mahmutović kaže da sva pravila koja su važila prethodne, važe i ove godine.

„Podsticaji su za osiguranje ratarskih i povrtarskih kultura, voćarskih kultura, vinove loze i hmelja, rasadnika i mladih višegodišnjih zasada pre stupanja na rod kao i podsticaji za osiguranje životinja“, naveo je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.