U trendu

APR izdaje izvode i potvrde o stvarnim vlasnicima

BEOGRAD – Radi obezbeđivanja transparentnih podataka o stvarnim vlasnicima privrednih društava i olakšavanja poslovanja privrednim subjektima, Agencija za privredne registre (APR) je omogućila izdavanje izvoda i potvrda iz Centralne evidencije stvarnih vlasnika u formi elektronskog dokumenta ili u papirnoj formi, saopštila je ta Agencija.

U Centralnu evidenciju stvarnih vlasnika je trenutno upisano oko 140.000 obveznika, odnosno 85 odsto registrovanih subjekata koji imaju zakonsku obavezu da elektronski evidentiraju podatke o svojim stvarnim vlasnicima, dodaje se u saopštenju.

Izvod koji APR izdaje sadrži podatke o trenutnoj vlasničkoj strukturi registrovanog subjekta, a potvrda sadrži istorijske podatke o stvarnim vlasnicima registrovanog subjekta, ili podatke o fizičkom licu, da li je upisano ili je bilo upisano u evidenciji kao stvarni vlasnik registrovanog subjekta.

„Agencija je korisnicima ove usluge omogućila izbor načina naručivanja, plaćanja i izdavanja dokumenta iz evidencije, u zavisnosti od potreba samog privrednog subjekta, zahteva nadležnog organa i banaka s kojima preduzeće ulazi u poslovni odnos, zbog kojeg su podaci o vlasništvu i potrebni”, rekao je direktor APR-a Milan Lučić.

Elektronski zahtev za izdavanje izvoda i potvrde podnosi se preko portala Agencije za privredne registre, odnosno sistema za centralizovano prijavljivanje korisnika APR-a.

Popunjeni obrazac zahteva za izdavanje izvoda i potvrde iz Centralne evidencije stvarnih vlasnika može se predati i lično na šalteru APR-a, ili poslati poštom, napominje Agencija za privredne registre.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.