U trendu

APR: Od 1. januara kreće Registar računovodstvenih firmi

BEOGRAD – Agencija za privredne registre (APR) će od 1. januara početi da vodi Registar pružalaca računovodstvenih usluga, a Registar finansijskog lizinga će preći na potpuno digitalni način rada, saopšteno je danas.

APR će Registar pružalaca računovodstvenih usluga voditi kao jedinstvenu, centralnu, elektronsku bazu podataka o pravnim licima i preduzetnicima koji imaju registrovanu pretežnu delatnost za pružanje računovodstvenih usluga i dozvolu za pružanje tih usluga.

Novi registar je, kako podsećaju iz APR-a, ustanovljen Zakonom o računovodstvu.

Za pružanje računovodstvenih usluga subjekti moraju da ispunjavaju posebne uslove, odnosno da imaju dozvolu za pružanje tih usluga koju izdaje Komora ovlašćenih revizora.

Upis u Registar pružalaca računovodstvenih usluga najkasnije do 1. januara 2023. godine uslov je za obavljanje te usluge.

APR je saopštio i da će Registar finansijskog lizinga od 1. januara preći na potpuno digitalni način rada.

Pored podnošenja prijava za registraciju ugovora o finansijskom lizingu, u Registru finansijskog lizinga će biti omogućeno podnošenje svih ostalih vrsta registracionih prijava elektronskim putem.

Navodi se i da je izrađen servis za preuzimanje podataka i dokumenata, uključujući i servis za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova, koji će omogućiti elektronsko dostavljanje ovlašćenja za registraciju vozila nabavljenih putem finansijskog lizinga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.