U trendu

APR otklanja smetnje u prijemu finansijskih izveštaja

Agencija za privredne registre (APR) Srbije saopštila je da preduzima sve da otkloni odredjene tehničke smetnje i usporenost u radu informacionog sistema prijema, a pre svega potpisivanja finansijskih izveštaja.

Knjigovodje i računovodje su tražile da se poduži rok za slanje statističkih izveštaja za 2015. godinu jer aplikacija APR ne prihvata unete podatke.

Od ove godine privrednici moraju da finansijske izveštaje podnose samo u elektronskoj formi. Rok za slanje statističkih izveštaja je 29. februara, a za konačne finansijske izveštaje za 2015. godinu rok je 30. juni.

Direktor APR-a Zvonko Obradović danas je za RTS rekao da sve knjigovodje koje pristupe sistemu APR-a, čak i ako im se ne obrade podneti statistički finansijski izveštaji, neće imati nikakve posledice za firmu i neće biti kažnjeni ako posao ne završe do 29. februara.

Prošle godine je 11.000 obveznika imalo obavezu da dostavi elektronske izveštaje, a ove godine ta zakonska obaveza odnosi na više od 150.000 pravnih lica i preduzetnika.

Do sada je APR dostavljeno oko 37.500 finansijskih izveštaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.