U trendu

APR pokrenuo 5,4 hiljade prinudnih likvidacija

BEOGRAD – Agencija za privredne registre (APR) podnela je 5.453 obaveštenja da pokreće prinudnu likvidaciju privrednih društava što je manje nego prošle godine, a kako je ocenjeno, broj uopšte nije dramatičan jer se ogroman broj kompanija i osniva.

Na konferenciji za medije direktor APR Milan Lučić podsetio je da je prošle godine poslato 5.779 obaveštenja o prinudnoj likvidaciji i istakao da očekuje da i ubuduće broj bude sličan ovogodišnjem.

Naveo je da je u 2019. godini kada je bilo 24.388 podnetih obveštenja očišćen najveći broj tih „ljuštura firmi“ koje su se zatekle u registru, a nisu funkcionisale niz godina.

Lučić je rekao da će APR nastaviti po službenoj dužnosti da podnosi i prekršajne prijave protiv pravnih lica koja nisu ispunila zakonsku obavezu i upisala stvarne vlasnike u registar.

Objasnio je da je broj privrednih društava koji je upisao stvarnog vlasnika u skladu sa evropskim prosekom, dok upis od drugih pravnih lica koji su obveznici zakona nije u skladu sa evropskim prosekom.

Apostrofirao je udruženja građana i apelovao na njih da registruju stvarne vlasnike kako ne bi došli pod udar kazni koje su za pravna lica pola miliona dinara, a za odgovorna lica 50.000 dinara.

Direktor APR-a danas je izneo i podatak da je u prva tri meseca 2020. godine broj građevinskih dozvola skoro 30 posto veći nego u istom periodu 2019. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.