U trendu

APR: Privreda se lane oporavila od pandemijske recesije 2020.

BEOGRAD – Agencija za privredne registre (APR) objavila je danas preliminarne podatke o poslovanju pravnih lica i preduzetnika na osnovu redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2021. godinu, na osnovu kojih je zaključila da je tokom prošle godine započeo privredni oporavak posle recesionih kretanja 2020. godine.

„Tokom 2021. godine započet je privredni oporavak posle recesionih kretanja u prethodnoj godini, izazvanih pandemijom korona virusa. Pozitivne tendencije prisutne su u poslovanju svih grupa pravnih lica i preduzetnika. Privreda beleži rast zaposlenosti i profitabilnosti, uz jačanje finansijskih kapaciteta“, navodi se u izveštaju.

Precizira se da su prethodne godine srpska preduzeća poslovala sa pozitivnim neto rezultatom u iznosu od blizu 680 milijardi dinara, što je rast od 79,3 procenata u odnosu na 2021. i uz ostvarivanje ukupnih prihoda od blizu 14,5 milijardi dinara, ili 17,6 odsto više nego godinu dana ranije.

APR navodi da je zaključak donet na osnovu potpunih i račiunski tačnih finansijskih izveštaja 277.701 preduzeća i preduzetnika od ukupno 310.365 registrovanih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.