U trendu

Aprilska inflacija u SAD 8,3%, usporila prvi put od avgusta

VAŠINGTON – Potriošačke cene u SAD su usporile rast u aprilu prvi put od avgusta prošle godine.

Stopa inflacije, merena rastom potrošačkih cena, iznosila je u aprilu 8,3 posto u odnosu na isti mesec 2021, objavila je danas američka Kancelarija za statistiku rada.

To je nešto niži rast potrošačkih cena u odnosu na rekord iz marta od 8,5 procenata, ali je i dalje blizu najvišeg nivoa od leta 1982. i nadmašuje prognozu ekonomista koji su u anketi kompanije Dau DŽons predviđali da će aprilska inflacija iznositi 8,1 procenat, prenosi CNBC.

Bazna inflacija, iz koje su isključene promenljive cene hrane i energije, porasla je za 6,2 odsto, naspram prognoziranog povećanja od 6,0 procenata, pomračivšsi nade da je stopa inflacije dostigla vrhunac u martu, dodaje američki medij.

Na mesečnom nivou, američka inflacija je porošlog meseca porasla za 0,3 procenta, dok je stopa bazne inflacije povećana za 0,6 posto.

Rast potrošačkih cena znači da je erozila radničkih zarada nastavljena. Realne zarade, prilagođene za stopu inflacije, opale su za 0,1 posto na mesečnom nivou uprkos nominalnom povećanju prosečne zarade po satu od 0,3 procenta, navodi CNBC.

Realne zarade u SAD su tokom prošle godine pale za 2,6 odsto, iako nominalno prosečne zarade po satu porasle za 5,5 procenata.

Do porasta potrošačke inflacije u aprilu došlo je uprkos padu cena energije za 2,7 posto na mesečnom nivou, pri čemu su cene benzina pale za 6,1 procenat. Indeks cena hrane je porastao za 0,9 odsto u aprilu, što je ograničilo uticaj pada cena energije na opštu inflaciju.

Prema neprilagođenim podacima, cene energije su u aprilu i dalje bile više za 30,3 odsto u poređenju sa istim lanjskim mesecom, dok je hrana skuplja za 9,4 procenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.