Aramko zainteresovan za preuzimanje udela u ruskom Siburu

SANKT PETERBURG – Saudijska energetska kompanija Aramko smatra da je ruski proizvođač petrohemijskih proizvoda Sibur atraktivna kompanija i zainteresovan je ne samo za zajedničke projekte, već i za ulazak u njegov vlasnički kapital, izjavio je danas saudijski ministar za energetiku Kalid al-Falih.

„Neke vrste zajedničkih investicija, bilo u projektima ili čak u vlasničkom kapitalu Sibura, mogle bi biti interesantne, ali interes mora da postoji sa obe strane. Zato ćemo čekati da Sibur i njegovi akcionari izraze svoj interes za buduću saradnju,“ rekao je Al-Falih na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF), prenosi ruska agencija Tas s.

Sibur je, kako je ocenio, vrlo atraktivna kompanija i dobar operater kojim se efikasno upravlja.

„Mislim da imaju dobre tehnologije u nekim oblastima kao što su gume i elastomeri, a ta kompanija bi takođe mogla imati koristi od tehnologija koje su dostupne Aramku i saudijskoj kompaniji Sabik“, dodao je saudijski ministar.

Ruski Fond za direktna ulaganja, saudijski Aramko i Sibur potpisali su u oktobru 2017. godine memorandum o razumevanju o potencijalnoj saradnji u petrohemiji i u oblasti marketinga petrohemijskih proizvoda u Rusiji i Saudijskoj Arabiji.

Al-Falih je rekao takođe da je Aramko produžio svoju ponudu za priključenje ruskom proizvođaču tečnog prirodnog gasa Novateku u eksploataciji na projekta „Arktik TPG 2“ i da se nada da će se Novatek složiti s tim, prenosi Rojters.

Saudijski ministar je, takođe, naveo da je Rusija jedini preostali izvoznik nafte koji još uvek nije doneo odluku o potrebi produženja globalnog dogovora između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika do kraja godine, a koji se tiče smanjenja proizvodnje tog energenta, prenosi ruski Tas s.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.