U trendu

Arselor preuzima italijansku čeličanu Ilvu

RIM – Najveći svetski proizvođač čelika Arselor Mital postigao je danas dogovor sa sindikatima o kupovini italijanske čeličane Ilva, javlja agencija Rojters.

Time je otvoren put za sporno preuzimanje i to samo nekoliko dana pre nego što italijanski proizvođač ostane bez gotovine, navodi britanska agencija.

Arselor Mital je prošle godine potpisao preliminarni ugovor o kupovini Ilve, koja ima najveći kapacitet za proizvodnju čelika u Evropi, ali je nova italijanska vlada dovela u pitanje valjanost ugovora nakon što je preuzela dužnost u junu, podseća Rojters.

Međutim, sa sredstvima koja će „presušiti“ ovog meseca i više hiljada radnih mesta pod znakom pitanja, potpredsednik italijanske vlade Luiđi Di Majo je danas poručio da se više neće suprotstavljati preuzimanju, posle „zelenog svetla“ koje su dali sindikati.

Prema ugovoru postignutom s prethodnom italijanskom vladom o kupovini ove posrnule čeličane za 1,8 milijardi evra, Arselor Mital je pristao da preuzme 10.700 od sadašnjih 13.500 zaposlenih u Ilvi, što je za oko 500 više od prvobitnog predloga.

Arselor Mital je, takođe, obećao da će unaprediti plan za smanjenje zagađenja u italijanskom gradu Taranto, gde je fabrika Ilve okrivljena za više stotina smrtnih slučajeva povezanih sa rakom.

Nova italijanska vlada odložila je u junu za dva i po meseca planiranu primopredaju čelicane Ilva multinacionalnoj korporaciji Arselor Mital.

Ilva je godinama optuživana za korupciju i ekološki „zločin“, što je kompanija poricala. Italijanske vlasti su 2012. godine donele presudu da je emisija gasova iz te fabrike bila uzrok oboljenja sa smrtnim ishodima, tumora i bolesti disajnih puteva.

Država je preuzela potpunu kontrolu nad Ilvom 2015. godine, a gotovo polovina Ilvinih kapaciteta, od 11 miliona tona godišnje, na kraju je stavljena „van stroja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.