U trendu

Arsić: Plate i penzije treba još više smanjivati

Glavni i odgovorni urednik Kvartalnog monitora Milojko Arsić izjavio je danas da u ovoj godini plate i penzije nikako ne bi trebalo povećavati, već težiti njihovom daljem smanjenju.

Izdvajanja za te namene još iznad ekonomskih mogućnosti države, smatra on.

Arsić je prilikom predstavljanja novog broja i obeležavanja 10 godina postojanja časopisa Kvartalni monitor, koji izdaje Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN), naveo da su izdaci za plate bili preko 12 odsto BDP-a, da su nakon smanjenja pali na ispod 10 odsto, a da treba da budu bar devet odsto BDP.

„Znači, treba da idemo još dalje ka smanjivanju, a ne da povećavamo ove godine“, ukazao je on.

Arsić, koji je i profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu je rekao da bi povećanje plata i penzija uticalo na rast fiskalnog deficita, relativno malo u ovoj godini, ali više u narednim.

„Povećanje deficita moraće da se finansira dodatnim zaduživanjem, a dugovi će se vraćati iz budućih poreza“, ukazao je on.

Govoreći o privrednom rastu, Arsić je rekao da očekuje pad BDP-a od 0,5 odsto u 2015.godine što je dobar rezultat imajući u vidu da se domaća tražnja smanjuje za dva odsto BDP-a.

Srbija se, kako je istakao, nalazi u maloj grupi zemalja, sa Hrvatskom i Slovenijom, koja ni u 2015. godini neće dostići nivo BDP-a iz 2008. godine.

Arsić je dodao da bi fiskalni deficit u ovoj godini trebalo da bude 180 milijardi dinara ili 4,5 odsto BDP-a, što je za preko 80 milijardi dinara manje nego u 2014. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.