Arsić: Preterane propagandne ocene da Srbija ulazi u zlatno doba

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić danas je izjavio da su preterane propagandne ocene predstavnika vlasti da Srbija zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatima ulazi u zlatno doba i da prestiže zemlje u okruženju.

„Istina je da Srbija ima solidne ekonomske pokazatelje, ali je daleko od toga da je rekorder u Evropi“, kazao je Arsić agenciji Beta.

On je komentarišući današnju izjavu ministra finansija Siniše Malog o „impresivnim rezultatima srpske ekonomije“ naveo da će Srbija ove godine imati visoku stopu rasta bruto-domaćeg proizvoda (BDP), jednu od najvećih u Evropi, ali da je to uglavnom posledica niske prošlogodišnje baze.

„I naredne godine se očekuje visoka stopa rasta od 3,5 do četiri odsto i za sada ne postoje srednjoročni rizik se to ne dogodi jer je postignuta makroekonomska stabilnost, odnosno javne finansije su u dobrom stanju, inflacija je niska i stabilna, smanjuje se učešće javnog duga u BDP-u, a kamate su niske“, rekao je Arsić.

Po njegovoj oceni, biće teško da se održe takvi rezultati jer na duži rok postoji rizik za ostvarivanje visokih stopa privrednog rasta koje su neophodne da bi gradjani osetili poboljšanje standarda.

„Da bi Srbija imala visoke stope rasta u dužem periodu potrebne su dobre institucije, odnosno efikasna državna uprava i efikasnija realizacija javnih investicija, smanjenje korupcije i sive ekonomije, bolja zaštita ugovora i svojine“, kazao je Arsić.

Dodao je da je važno i da se bolje upravlja javnim preduzećima jer se sada na čelna mesta postavljaju lojalni a ne stručni ljudi, za razliku od ranijeg perioda kada su takodje na tim pozicijama bili lojalni ali i stučni kadrovi.

„Dok se ne postigne takav podsticajan privredni ambijent neće biti dugoročnog rasta BDP-a, što pokazuju i primeri nekih američkih zemalja koje su imale stabilno makro-ekonomsko okruženje ali nisu izgradile dobre institucije i otklonile visoku korupciju“, istakao je Antić.

Ukazao je da evrointegracije pomažu Srbiji da bude na „dobrom putu“ ali da ostajanje na tom kursu „zavisi od nas“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.