U trendu

Solarni paneli deo nove energetske politike

BEOGRAD – Ministarstvo rudarstva i energetike će 3. septembra objaviti javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, a posle toga će lokalne samouprave nastaviti da sprovode dalje korake, izjavila je državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković.

„Najvažnija informacija za građane je da je procedura pojednostavljena i da je jedino potrebno da se obrate snabdevaču i u roku od nekoliko dana će biti priključeni na mrežu“, rekla je ona gostujući na RTS-u.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rudarstva i energetike Atanacković je istakla da će postupak posle objavljivanja javnog poziva biti isti kao i u slučaju subvencionisanja zamene stolarije.

Istakla je da se u Srbiji u procesu energetske tranzicije prate svetski tokovi.

„Kada govorimo o tome da građani mogu da postanu kupci i proizvođači, što je novost kod nas, malo toga je potrebno uraditi. Danas Vlada Srbije usvaja uredbu o prosumeru i počinje primena ovog propisa, što je u stvari samo jedan korak do solarnih panela“, rekla je ona.

Podsetila da je ranije bilo potrebno ispuniti niz administrativnih procedura i da je postupak trajao i duže od šest meseci.

„Danas je sve drugačije. Građani samo treba da se posle kupovine i ugradnje panela obrate snabdevaču, sa kojim izmene ugovor i nakon toga budu priključeni na mrežu“, rekla je Atanacković.

Pojasnila je da će od tada svi kupci-proizvođači dobiti dvosmerno brojilo, što znači da svu proizvedenu električnu energiju predaju mreži, a na kraju meseca se vidi razlika, pa će ako su proizveli više nego što su potrošili tu količinu prebaciti za sledeći mesec.
Atanacković je istakla da je površina krovova u Srbiji oko 600 kvadratnih kilometara i da bismo, ako se iskoristi samo deset odsto tog kapaciteta, mogli da imamo oko šest gigavata struje iz solarnih panela.
„Solarni paneli imaju dvostruku korist za sve nas. Ekonomski su isplativi za sedam do osam godina, a radni vek im je 25 godina“, navela je ona i dodala da paneli umanjuju i račune za struju.

„Sledeći bitan razlog jeste da svi počnemo da vodimo računa o zdravlju životne sredine i energetskoj efikasnosti, jer godišnje kroz prozor bacimo proizvodnju jedne termoelektrane“, zaključila je Jovanka Atanacković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.