U trendu

Atanasković: Domaći privrednici moraju da jačaju

ARANĐELOVAC – Ministarka privrede Anđelka Atanasković poručila je da domaći privrednici moraju da se čuvaju i da jačaju jer je domaća privreda stub Srbije.

Ona je tokom posete Aranđelovcu obišla kompaniju Bekament gde je razgovarala sa predstavnicima kompanija Knjaz Miloš, Stublina, Fortuna i Peštan i s predsednikom opštin Bojanom Radovićem.

„Aranđelovac je jedna od najboljih opština, jedna od najvećih izvoznika u Srbiji, opština koja ima odličnu privredu. Mnoge firme odlično posluju i nisu trenutno ugrožene situacijom, ali smo razgovarali o mogućnostima za sami tok dešavanja“, navela je ministarka i dodala da je stav predsednika države i Vlade Srbije da se privrednicima omogući maksimalna pomoć u bilo kom vidu.

Vlasnik Bekamenta Aleksandar Čolović rekao je da je kompanija uprkos turbulentnom periodu od dve godine uspela da ostvari rast.

„Bekament je jedna od prvih domaćih kompanija koja se svrstala u rang sa stranih investitorima i 2017. godine dobila je podsticaje od Razvojne agencije i to je uspešno završeno 2019. godine. Prošle godine smo aplicirali za novu fabriku i potpisali smo ugovor sa RAS-om, očekujem da ćemo uspešno i taj projekat završiti“, naveo je.

Direktor Regionalne privredne komore Predrag Lučić rekao je da je privreda u opštini Aranđelovac u 2021. godini ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmene od oko 300 miliona evra, od čega oko 170 miliona evra izvoza.

„Ostvaren je spoljno trgovinski suficit od 40 miliona evra i u tom smislu to je značajni trend“, rekao je Lučić i dodao da su privrede Šumadije i Pomoravlja pre svega izvozno orijentisane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.