U trendu

Atansković: Investitori zainteresovani za fabriku Tigar

PIROT – Ministarka privrede Anđelka Atanasković danas je tokom obilaska fabrike Tigar AD u Pirotu izjavila da je uverena da će se uskoro naći rešenje za tu kompaniju, kao i da su za nju zainteresovani investitori.

Atanasković je dodala da Tigar AD ulazi u unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR) i navela da se u toj fabrici radi, da se zarada isplaćuje i izrazila uverenje da će se u narednom periodu u toj kompaniji poboljšati poslovanje.

„Primetna je zainteresovanost investitora za ovu kompaniju što je odlična vest“, rekla je Atanasković.

Navodeći da se 80 odsto proizvodnje izbozi, najviše u Francusku, ona je istakla da joj je drago što Tigar opstaje i u ovim teškim vremenima.

Reč je o pravim borcima, kazala je ministarka i dodala da se to videlo i 2015. godine kada su dobili prvi UPPR i kada je država konvertovala sva njihova dugovanja i spasila ih od mnogo gore situacije.

„Nakon toga oni su uspeli da se oporave i potpuno sami krenu dalje, da prave nove proizvode, pokrenu se, traže rešenje, stanu na noge…“, rekla je Atanasković.

Najbitnije je, smatra, da sada izmiruju potpuno sve obaveze prema državi i prema svojim radnicima.

„Tigar je jedno od 556 preduzeća koja smo nasledili za privatizaciju 2014 godine. Danas u privatizacionom portfelju imamo 77 preduzeća, a moram reći da smo zadovoljni privatizacijama velikih giganata kao što su Železara, Galenika, RTB Bor, PKB“, navela je Atanasković.

Ministarka je napomenula da je poseta Pirotu i Tigru AD još jedna u nizu poseta privrednim subjektima širom Srbije, gde žele da čuju s kakvim se izazovima susreću privrednici, da promovišu vidove podrške koju pruža Ministarstvo privrede…

Pomoćnik generalnog direktora kompanije Tigar AD Danijela Aleksov zahvalila se ministarki na poseti ukazujući da je poslovanje te kompanije danas stabilno.

Ona je istakla da se u fabrici dnevno u tri smene proizvode 7.000 do 8.000 pari obuće i da takva uposljenost proizvodnih kapaciteta i stabilno poslovanje nije bilo moguće bez podrške države i Ministarstva, pre svega u rešavanju zaostalih dugovanja.

„Na pragu smo usvajanja UPPR koji će, uz ovo rasterećenje dugova, garantovati dobru finansijsku stabilnost“, rekla je Aleksov.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kazao je da je poseta ministarke Atanasković značajan signal gradu Pirotu i Tigru AD da država vodi računa o njima.

On je istakao da je Tigar sa više od 1.000 zaposlenih važan za Pirot te da raduje informacija o usvajanju UPPR-a i eventualnom nalaženju strateškog partnera, odnosno privatizaciji kompanije.

Naveo je i da očekuje da do kraja ove godine u tom gradu bude otvoreno oko hiljadu novih radnih mesta.

„Da bi grad bio stabilan mora ekonomski da posluje dobro i da privreda živi. Od dobrog rada privrede zavisi kako će grad funkcionisati“, rekao je Vasić.

Načelnik Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić rekla je da statistički gledano u Pirotskom okrugu, koji po popisu iz 2011. godine ima više od 90.000 stanovnika, ima 862 kompanije i 2.157 preduzetnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.