Atina: Prevremena otplata kredita MMF-u do početka decembra

SOLUN – Grčka će prevremenu otplatu kredita Međunarodnom monetarnom fondu realizovati do početka decembra, izjavio je danas grčki ministar finansija Hristos Stajkuras.

„To će biti okončano u naredne dve do tri nedelje“, rekao je Stajkuras na jednoj konferenciji u Solunu, aludirajući na prevremenu otplatu kredita u vrednosti od oko 2,7 milijardi evra, prenosi agencija Rojters.

Taj potez omogućava Atini da smanji svoje troškove servisiranja duga, jer zajmovi MMF-a nose veće kamate nego što bi Grčka sada plaćala na tržištu, navodi britanska agencija.

Spasilački fond evrozone – Evropski stabilizacioni mehanizam – pristao je u oktobru da se Grčkoj omogući ranija otplata dela duga prema MMF-u. Takva odluka je usledila nakon zahteva koji je grčka vlada uputila ESM-u u septembru u vezi sa otplatom dela dugova prema MMF-u, čija je ukupna vrednost devet milijardi evra.

Tokom najgore dužničke krize u svojoj istoriji, koja je izbila krajem 2009., Grčka je bila odsečena od tržišta duga i uveliko se zaduživala kod vlada evrozone i MMF-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.