U trendu

Atlantic Grupa za devet meseci ostvarila prihod od 541 mil. e

BEOGRAD – Atlantic Grupa je za devet meseci ove godine ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 541 milion evra, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rast od 3,2 odsto.

Dobit iz poslovanja (EBIT) iznosi 60,4 miliona evra i veća je za 8,3 odsto, dok neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 47,1 miliona evra i veća je za 11,6 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„Poslovanje Atlantic Grupe u prvih devet meseci obeležio je nastavak rasta prihoda i profitabilnosti u većini poslovnih segmenata i tržišta. Nastavili smo, takođe, sa strategijom dezinvestiranja non-core delatnosti izlaskom iz sportske i aktivne prehrane, jačajući istovremeno fokus na područja koja predstavljaju ključne generatore rasta i temelj transformacije za budućnost“, rekao je predsednik Uprave, Emil Tedeski.

To uključuje, dodaje, i ciljanu internacionalizaciju s brendovima koji su dokazali međunarodni potencijal i razvoj distribucije kao važne poluge rasta poslovanja, kao i spajanja i preuzimanja.

„U tom smislu je pojacana i Uprava kompanije i sada broji šest članova. Posebno smo zadovoljni činjenicom da tržište kapitala prepoznaje naš ukupni rezultat, pa smo u prvih devet meseci imali i istorijski rekordne vrednosti akcija, ali i rekordni iznos dividende“, objašnjava Tedeski.

Na ukupan rast prihoda od prodaje najviše su uticala Strateška poslovna područja Delikatesni namazi s rastom od 9,3 odsto i Pica s rastom od 4,8 odsto.

Sa110,3 miliona evra prihoda od prodaje koji čine 20,4 odsto učešća u ukupnim prihodima, Kafa se ističe kao najveća pojedinačna kategorija.

U distributivnom poslovanju najznačajniji rast od 8,5 odsto ostvarilo je tržište Hrvatske, a sledi Slovenija s rastom od 4,7 odsto.

„Kontinuirani fokus na razvoj distributivnog poslovanja potvrđuje se i potpisivanjem novih distributivnih ugovora početkom godine u Makedoniji, koji postižu izvrsne rezultate“, kaže se u saopštenju.

U ukupnoj prodaji, sopstveni brendovi čine 64,9 odsto, brendovi principala 26,8 odsto, a apotekarski lanac Farmacia učestvuje u ukupnim prihodima sa 8,3 odsto.

Nakon odličnih rezultata ostvarenih prošle godine širenjem distributivnog portfolija u regionu, novi distributivni ugovori potpisani početkom godine u Makedoniji (Ficosota i Beiersdorf) potvrđuju kontinuirani fokus na razvoj distributivnog poslovanja.

Krajem marta Atlantic Grupa je otvorila i novi, savremeno opremljeni logističko-distributivni centar kraj Velike Gorice, kojim obezbeđuje adekvatnu logističku podršku dugoročnom razvoju distribucije.

U prvoj fazi, kažu, osiguran je skladišni kapacitet od 30.000 paletnih mesta, sa mogućnošću modularnog širenja u skladu s poslovnim potrebama.

U istom skladištu su implementirani i pušteni u rad visoko sofisticirani logistički roboti kompanije Gideon.

Istovremeno, potpunim izlaskom iz sportske prehrane nastavljen je proces dezinvestiranja ne-strateških poslovnih operacija.

Početkom aprila Atlantic Grupa je sa kompanijom Genuport Trade Gmbh iz Hamburga sklopila ugovor o prodaji kompanije Tripoint s brendovima Multipower, Ćamp i Multaben.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.