U trendu

Atlantik Grupa predala obavezujuću ponudu za Štraus Adriatik

Atlantik Grupa (Atlantic Grupa) objavila je da je danas predala obavezujuću ponudu za kupovinu kompanije Štraus adriatik (Strauss Adriatic), koju je Štraus Grupa službeno i prihvatila.

Kako je navedeno, zaključenje transakcije podložno je prethodnom odobrenju Komisije za zaštitu konkurencije u Srbiji, a obavezujuća ponuda bazirana je na ukupnoj vrednosti transakcije (enterprise value) u iznosu od 40,5 miliona evra, „bez dugovanja i gotovine, te pretpostavljajući redovan nivo normalizovanog neto radnog kapitala na dan zaključenja transakcije“.

Podseća se da je Štraus poznat po jakim brendovima kafe na srpskom tržištu – Doncafe i C kafa, a koji bi se akvizicijom pridružili, istaknuto je, regionalnim liderima Grand kafi i Barkafeu (Barcaffeu).

Uz poznate brendove, Atlantik bi preuzeo i moderan proizvodni pogon u industrijskoj zoni Šimanovci kraj Beograda, kao i 220 zaposlenih.

„Atlantik Grupa je najveći proizvođač kafe u regionu jugoistočne Evrope i lider u razvoju kategorije, a ova je akvizicija sasvim na liniji strateškog određenja ka jačanju našeg osnovnog poslovanja. Po odobrenju Komisije, biće mi zadovoljstvo da poželim dobrodošlicu Doncafeu, C kafi i koleginicama i kolegama, koji zajedno sa njima ulaze u naš sistem“, izjavio je potpredsednik Atlantik Grupe za strateška područja Kafa i Slatko i slano Mate Štetić.

Generalni direktor Štraus Adriatika Siniša Daničić kazao je da se raduje što je nađen strateški partner koji će jednako posvećeno razvijati dosadašnji biznis te klompanije u Srbiji.

„Ponosni smo na rezultate koje smo kao kompanija dosad ostvarili i uvereni smo da će, po odobrenju regulatornih tela, Atlantik Grupa nastaviti da uspešno razvija integrisano poslovanje kafom na tržištu Srbije“, rekao je on.

Atlantik Grupa, kako je saopšteno, namerava da značajno ulaže u razvoj poslovanja s kafom, kako u proizvodnju i razvoj tehnologije i brendova, njihovog proizvodnog portfolia i komunikacije, u maloprodajnom i u HoReCa segmentu.

Razvoj ključnih proizvodnih kategorija (kafe, čokolade i slatkog i slanog snacka, delikatesnih namaza i bezalkoholnih pića), organski i akvizicijama snažnih brendova u tim kategorijama, temelj su strategije razvoja kompanije, navedeno je u saopštenju.

„Poslednja akvizicija važan je korak na putu realizacije strategije, kao i doprinos rastu kategorije kafe u Srbiji i regionu, kao i jačanju konkurentnosti regionalne industrije kafe i lokalnih brendova“, objavili su iz Atlantik Grupe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar