U trendu

AT&T merdžuje VornerMediju s Diskaverijem za 43 mlrd $

NJUJORK – Američki telekom gigant AT&T najavio je danas sporazum kojim se predviđa spajanje njegove produkcijske kuće VornerMedia (WarnerMedia) s Diskaverijem, čime se utire put jednom od najvećih holivudskih studija da stane na crtu rivalima kao što su Netfliks i Dizni.

Prema sporazumu, AT&T će, kako se navodi u saopštenju, dobiti ukupno 43 milijarde dolara, a taj iznos obuhvata kombinaciji gotovine, dužničkih hartija od vrednosti i zadržavanje prava VornerMedije na naplatu određenog duga, prenosi CNBC.

Akcionari AT&T-a dobili bi u novoj kompaniji vlasnički udeo od 71 odsto, dok bi akcionari Diskaverija imali 29 procenata, dodaje se.

Ukoliko regulatorni organ odobre spajanje, ovaj posao bi značio vraćanje u život dugogodišnjeg plana kompanije AT&T o udruživanju proizvodnje sadražaja i distribucije u jednu vertikalno integrisanu kompaniju, pošto je shvatila da tv auditorijum u sve većoj meri prelazi na striming, odnosno gledanje programa preko interneta.

Sorazumom bi nastalo novo preduzeće, odvojeno od AT&T-a, čija bi tržišna vrednost mogla da bude procenjena na čak 150 milijardi dolara, uključujući dug, navodi Fajnenšel Tajms. Na čelu nove kompanije biće glavni izvršni direktor Diskaverija Dejvid Zaslav.

Akcije američke medijske kompanije Diskaveri skočile su na trgovanju pre otvaranja Vol Strita za 27 posto, dok je cena akcija AT&T-a porasla za više od 4,0 procenta.

AT&T je, između ostalog, vlasnik studija HBO i VornerBros. Ovaj telekom div je kupio konglomerat Tajm Vorner 2018. godine za 108,7 milijardi dolara s ciljem da postigne sinergiju medija i telekomunikacija.

Kablovska i striming televizija Diskaveri poseduje lajf-stajl tv stanice u svojoj mreži kao što su HGTV i TLC.

Prema Rojtersu, predviđa se da će nova kompanija od 2023. godine imati prihod od oko 52 milijarde dolara i prilagođenu dobit pre poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) od oko 14 milijardi dolara, kao i uštedu od očekivanje sinergije u iznosu oko tri milijarde dolara godišnjih troškova.

Zaključenje ugovora je planirano sredinom 2022. godine, pošto se čeka odobrenje akcionara kompanije Diskaveri i regulatorna odobrenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.