U trendu

Australija: Poštujemo dogovor o izvozu aluminijuma u SAD

HONIJARA – Australijski premijer Skot Morison izjavio je danas da domaći izvoznici aluminijuma poštuju uslove sporazuma sa SAD nakon što je list „NJujork tajms“ preneo da je američki predsednik Donald Tramp razmatrao uvođenje tarifa zvaničnoj Kanberi.

„NJujorks tajms“ je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio da se Tramp založio za uvođenje tarifa na australijski čelik i aluminijum kao odgovor na rast izvoza aluminijuma iz te zemlje u SAD tokom prošle godine, prenosi Rojters.

Trampa su, međutim, ubedili da odustane od tog plana, jer bi, kako je ocenjeno, uvođenje carina Australiji udaljilo tog ključnog saveznika u Azijsko-pacifičkom regionu od SAD-a, piše američki list.

Australijski premijer Morison je poručio da domaći izvoznici nisu uradili ništa loše.

„Imamo dogovor sa Sjedinjenim Državama i delujemo u okviru tog aranžmana “, rekao je Morison novinarima u Honijari, glavnom gradu Solomonskih ostrva.

Tramp je u martu prošle godine uveo tarifu od 25 odsto na uvoz čelika i od 10 odsto na uvoz aluminijuma, ali je Australiju izuzeo od tih tarifa nakon lobiranja tadašnjeg australijskog premijera Malkolma Turnbula.

Australija izveze svake godine u SAD čelik i aluminijum u vrednosti od oko 500 miliona australijskih dolara (347 miliona dolara).

Ova zemlje je dugo bila pouzdan saveznik SAD, a naklonost Vašingtona je naročito zadobila u proteklih nekoliko meseci zbog suprotstavljanja sve većem kineskom uticaju u Pacifičkom regionu, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.