Australija sprečila prodaju farmi goveda Kinezima

Pozivajući se na nacionalni interes, Vlada Australije je danas sprečila većinski kineski konzorcijum da kupi najveći privatni australijski zemljišni posed – niz farmi goveda, čija je ukupna površina veća od teritorije Južne Koreje.

Ministar finansija Skot Morison je rekao da ukupna površina tog zemljišta koje prodaje jedna porodica probitnih doseljenika, iznosi više od jedan odsto teritorije Australije i dva odsto njenog ukupnog poljoprivrednog zemljišta. On rekao da je posed toliki da je domaćim, australijskim ponuđačima bilo teško da konkurišu za kupovinu.

Odbijanje da se zemljište proda konzorcijumu koji čine holding iz Kine „Dakang Australija“ i australijska kompanija „Ostrelijen rural kapital“, samo je preliminarna odluka i „Dakang“ može da reaguje do utorka. Cena zemljišta je 371 miliona australijskih dolara (249 miliona evra).

Vlasnik, firma „S Nikol Kidman i kompanija“ ima deset farmi goveda, dnu farmu bikova i pašnjake na 101.411 kvadratnih kilometara u četiri federalne australijske države.

Vlada je novembra prošle godine sprečila prvi pokušaj prodaje te kompanije iz Adelaide, koju je osnovao „baron govedine“ ser Sidni Kidman 1899,  a sada je u vlasništvu njegovih potomaka.

Vlada je tada odlučila da se kompanija ne može prodati stranim investitorima. Deo razloga je to što deo jednog njenog poseda od 23.677 kvadratnih kilometara u centralnoj Australiji leži unutar zone pod kontrolom Ministarstva odbrane Australije, gde je poligon za testiranje raketa. U tom području su i rudnici, te su ranije dve kineske firme sprečene da tamo rade.

Strano vlasništvo poljoprivrednog zemljišta je sve osetljivije pitanje u Australiji, gde postoji strahovanje da bi farme u kineskom vlasništvu mogle snabdevati kineske kompanije australijskim proizvodima po sniženim cenama ili odbijati da ih prodaju australijskim kupcima.

Australijsko govedarstvo izlazi iz višegodišnje niske profitabilnosti koja je bila posledica suše i jakog australijskog dolara.

Uprkos veličini farmi porodice Kidman, one su uglavnom polu-pustinjske, a ukupno stado je za tamošnje prilike relativno malo, 185.000 goveda, što je tek delić jednog procenta ukupnog broja goveda u Australiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.