U trendu

Australijski tržišni regulator podneo tuzbu protiv Airbnba

SIDNEJ – Australijski antimonopolski regulator podneo je tužbu protiv Airbnba optužujući tu veb platformu za iznajmljivanje smeštaja da obmanjuje korisnike tako što boravak plaćaju više od oglašene cene.

Ova interent kompanija sa sedištem u San Francisku je od 2018. do 2021. godine oglašavala i naplaćivala cene soba u američkim dolarima, pri čemu nije navodila mnogo višu cifru u australijskim dolarima, konstatovala je australijska Komisija za konkurenciju i zaštitu potrošača (AČC) u sudskom podnesku objavljenom danas.

Airbnb je odbio da refundira novac korisnicima koji su se žalili da su obmanuti, uz obrazloženje da su oni odabrali da pogledaju cene u američkim dolarima, što klijenti negiraju, navodi AČC u tužbi, prenosi Rojters.

Američka firma je takođe odbila da refundira naknade za konverziju valuta, tvrdeći da je ta odgovornost na bankama, dodao je regulator.

Suzan Vildon, menadžerka Airbnba za Australiju i Novi Zeland izjavila je za Rojters da, iako smatra da se na ovo požalio mali procenat gostiju, kompanija namerava da im nadoknadi štetu, ali je odbila da pruži dodatne detalje o nadoknadi.

Vildonova je dodala da je Airbnb od tada ažurirao svoju platformu tako da su relevantne valute „jasno prikazane“ na prvoj stranici sajta za goste iz Australije.

Australijski regulator je naveo da traži neodređenu novčanu kaznu i sudske naloge da Airbnb obešteti pogođene klijente. U saopštenju AČC-a se napominje da su se hiljade ljudi žalile Airbnbu na razliku između oglašenih cena i naplaćenih iznosa.

Australijski dolar se menjao u proseku za 72 američka centa tokom perioda obuhvaćenog tužbom, što znači da je smeštaj oglašen za 500 dolara zapravo koštao goste oko 700 australijskih dolara plus provizija za zamenu deviza, naveo je regulator.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.