U trendu

Avio kompanija AUA pre vremena vraća kredit državi

BEČ – Austrijska aviokompanija AUA vratiće pre kraja godine, pre vremena, kredit od države koji je dobila za prevazilaženje korona krize 2020.godine.

Od dobijenih 300 miliona evra, bilo je „otvoreno“ još 210 miliona evra.

Na osnovu visoke likvidnosti usled snažnog letnjeg kvartala i kreditne linije vlasnika „Lufthanze“, kredit može biti prevremeno u potpunosti vraćen, saopštila je AUA.

AUA je tokom leta ostvarila dobit u visini od 110 miliona evra.

„Ponosni smo što možemo pre vremena vratiti kredit, iako duboke finansijske rane od pandemije još nisu u potpunosti izlečene“, objasnila je direktor AUA Anet Man u saopštenju.

AUA je, kako je dogovoreno, kredit austrijskoj državi trebalo da vrati do kraja 2025.godine.

Nakon pada broja putnika tokom korone u protekle dve godine APA je u julu, avgustu, ali i septembru ove godine ostvarila visok obrt i trocifrenu operativnu dobit.

Obrt, u odnosu na treći kvartal 2021.se više nego udvostručio sa 304 na 687 miliona evra.

Kvartalni obrz bio je veći za šest procenata, odnosno 39 miliona evra iznad poslednjeg letnjeg kvartala pre izbijanja pandemije.

Bez povećanih troškova za kerozin dobit AUA bio bi još veći, ističe kompanija u saopštenju.

AUA je u junu 2020, tokom prvog talasa pandemije, dobila od austrijske vlade ukupno 450 miliona evra, čime je spašen njen opstanak.

Od tog novca 150 miliona je direktno prebačeno na račun kompanije i radi se o bespovratnoj pomoći.

A za preostalih 300 miliona evra kredita država je preuzela garancije, dok je Lufthanza, kao vlasnik, „ubrizgla“ daljih 150 miliona evra.

Lufthanza je pomoću država iz više zemalja u kojima ima ćerka kompanije dobila finansijsku pomoć u ukupnoj vrdnosti od devet milijardi evra, kojom je spašena od kraha.

U Nemačkoj je finansijska pomoć krajem prošle godine potpuno vraćena, a u Švajcarskoj „Svis“ je u junu isplatio kredit dobijen od države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.