U trendu

Avio-saobracaj u NEM do kraja godine na 85% nivoa pre pand

BERLIN – Nemačka kontrola letenja DFS saopštila je danas da očekuje nastavak rasta vazdušnog saobraćaja u zemlji do kraja 2022, pošto se taj sektor oporavlja od krize kovid-19.

Prema evidenciji DFS-a, tokom prvih šest meseci 2022. godine na nemačkim aerodromima je bilo više od 1,2 miliona letova, što je oko 76 posto nivoa zabeleženog 2019, pre nego što je pandemija doslovno blokirala putovanja u svetu, prenosi Rojters.

„Generalno, očekujemo da obim saobraćaja u 2022. dostigne oko 85 odsto nivoa koji smo registrovali u 2019. godini pre krize. Saobraćaj je usponu, i to mnogo snažnijem nego što smo očekivali“, izjavio je generalni direktor DFS-a Arndt Šoneman.

Iz DFS-a su napomenuli da je mnogo manje aviona letelo u donjem vazdušnom prostoru u poređenju sa 2019. godinom, dok je nebo na većoj nadmorskoj visini bilo znatno prometnije nego pre.

Jedan od razloga za to je rat u Ukrajini koji je rezultirao zatvaranjem vazdušnog prostora. Budući da direktni letovi ka istoku više nisu mogući, avio-kompanije u Evropskoj uniji su primorane na zaobilazne rute koje produžavaju letove do pet sati, saopštio je DFS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.