Azerbejdžan, Gruzija i Turska otvorili najkraću železničku vezu Azija-Evropa

Azerbejdžan, Gruzija i Turska otvorile su danas novu železničku liniju koja ih povezuje i smanjuje vreme prevoza robe izmedju Kine i Evrope, uz zaobilaženje Rusije. 

Pruga duga 826 kilometara ide od glavnog grada Azerbedjžana Bakua, preko gruzijske prestonice Tbilisija do mesta Kars u Turskoj.

Liniju su na ceremoniji u Bakuu otvorili predsednici Azerbejdžana i Turske Ilham Alijev i  Redžep Tajip Erdogan i premijer Gruzije Djordji Kvirikašvili.

„Radi se o najkraćoj i najpouzdanijoj vezi izmedju Azije i Evrope“, rekao je na ceremoniji otvaranja u Alijatu, predgradju Bakua, predsednik Ilham Alijev.

Posle polaska iz Kine vozovi prelaze Kazahstan u centralnoj Aziji zatim se trajektom prebacuju preko Kaspijskog mora ka Bakuu pre nego što stignu do zapadne Evrope preko Gruzije i Turske, umesto da prelaze preko Rusije.

„Otvaranje ove linije je važna etapa u saobraćajnoj interkonekciji duž starog Puta svile“, saopštila je EU, navodeći staru mrežu komercijalnih trasa izmedju Azije i Evrope.

Ova železnička veza čija izgradnja je koštala više od milijardu evra treba da obezbedi početni prevoz od gotovo pet miliona tona robe godišnje uz postepeno dostizanje kapaciteta od 17 miliona tona godišnje, i  milion putnika. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.