U trendu

Azijske berze se oporavlja nakon stabilizacije bankarskih akcija na Vol Stritu

SINGAPUR – Azijske berze se oporaviljaju nakon stabilizacije Vol Strita usled pada cena bankarskih akcija i blagog pada inflacije u Americi, iako je ona još uvek na visokom nivou.

Vlasnici akcija traže sigurnost većih banaka usled rastuće zabrinutosti za stabilnost manjih finansijskih institucija, objavio je Rojters.

Američki „Moody’s Investors Services“ revidirao je svoju prognozu za američki bankarski sistem iz „stabilne“ u „negativnu“, pozivajući se na povećane rizike za finansijski sektor.

Pažnja se usmerava na mogućnost strožije regulacije u američkom bankarskom sektoru, posebno za srednje i velike banke poput banke Signačer i Silicijumske doline (SVB) sa sedištem u Njujorku, čiji su propusti prošle nedelje uzdrmali finansijska tržišta.

Na Vol Stritu se vratio neki „mir“ u utorak, što je ojačalo azijsko tržište, dok se nestabilnost smanjila i ulagači su se bacili u lov na imovinu propale banke Silicijumske doline, čije su cene snižene.

„U kratkom roku dostigli smo stabilnost, ali iskreno ne znam koliko će ta stabilnost potrajati, s obzirom da još uvek nismo upućeni šta se konkretno dešava kada su u pitanju depoziti malih i srednji banaka širom SAD“, rekao je šef za globlanu ekonomiju i strateški analitičar tržišta kompanije „NatWest Markets“ Džon Brigs (John Briggs).

Indeks japanskih banaka na tokijskoj berzi skočio je za četiri odsto, nakon tri uzastopna dana sniženja prodaje i najvećeg pada nakon potresa i cunamija u Japanu 2011. godine.

Ulagači su bili posebno zabrinuti zbog ogromnih državnih obveznica, posebno u američkim trezorima, koje drže japanski zajmodavci.

Japanski ministar finansija Šunići Suzuki rekao je da razlike u strukturi bankovnih depozita znači da lokalne banke neće doživeti incidente sličan koji je doživela SVB.

Američke bankarske akcije su u utorak bile na udaru nakon teškog početka nedelje, nakon vesti da su privatne kompanije i veliki kupci zainteresovani da kupe neke od imovine SVB, ostavljajući investitore u nadi da će napori za jačanje poverenja javnosti sprečiti širu finansijsku krizu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.