Azijski milioneri u samom vrhu po bogatstvu

Milioneri u Aziji sada poseduju veće bogatstvo od milionera u Severnoj Americi, Evropi i drugim regionima, prema izveštaju francuske konsultantske kompanije Capgemini, javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Azijski milioneri su, predvođeni bogatašima iz Kine i Japana, uvećali svoje bogastvo prošle godine za deset odsto, prema izveštaju Capgemini-ja o svetskom bogatstvu za 2016. godinu.

Milioneri širom sveta su prošle godine raspolagali bogatstvom u vrednosti od 60.000 milijardi dolara, što je gotovo četiri puta više u odnosu na period od pre 30 godina.

„Do 2025. godine, njihovo bogatstvo bi moglo biti uvećano na 100.000 milijardi dolara“, saopštio je Capgemini.

Neto bogatstvo najimućnijih Azijata je znatno uvećano u proteklih nekoliko godina, da bi prošle godine dostiglo 17.400 milijardi dolara, što je značajan skok u odnosu na 8.400 milijardi dolara iz 2006. godine.

Bogatstvo milionera u Severnoj Americi je prošle godine poraslo na 16.600 milijardi dolara sa 11.200 milijardi dolara iz 2006. godine, javlja Si-En-En.

„Ukoliko se zadrži rast stope bogatstva, azijsko-pacifički region će verovatno nastaviti da bude dominantna sila u narednoj deceniji, predstavljajući dve petine od globalnog bogatstva najimućnijih pojedinaca, što je više od Evrope, Latinske Amerike, Bliskog istoka i Afrike zajedno“, navodi Capgemini.

Loše performanse na američkim berzama su usporile tempo povećanja bogatstva najimućnijih u Severnoj Americi, na 2,3 odsto u prošloj godini, ali uprkos tome, SAD i dalje imaju najveći broj milionera, njih 4,45 miliona.

Bogatstvo evropskih milionera je poraslo za 4,8 odsto, u čemu je prednjačila Španija, uprkos rekordnoj stopi nezaposlenosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.