U trendu

Azotaru kupio Promist, najavljuje pokretanje proizvodnje

PANČEVO – Komercijalni direktor novosadske kompanije Promist Danilo Tomašević potvrdio je za Tanjug da je ova firma za 650 miliona dinara kupila pančevačku HIP Azotaru i najavio pokretanje proizvodnje.

On je naveo da je precizan plan da se pokrenu pogoni neophodni za proizvodnju tečnog veštačkog đubriva UAN.

„Ako uspemo da napravimo strateško partnerstvo sa ino-partnerima ili postignemo strateški dogovor sa državom oko cene prirodnog gasa, planiramo i da pokrenemo kompletan proces proizvodnje, od sinteze amonijaka na dalje“, objašnjava Tomašević.

Kada je reč o skladištima veštačkog đubriva koja se nalaze u bivšoj fabrici stakla u Pančevu, koju je Promist ranije kupio, Tomašević za Tanjug kaže da je plan da se ova skladišta premeste u Azotaru i ti skoncentrišu.

Azotara je bila u stečaju od polovine septembra 2018. godine a ranije je prodavana dva puta ali nije bilo zainteresovanih za licitiranje sa početnim cenama od 5,8 i 2,3 milijarde dinara.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je u aprilu da je HIP Azotara ponuđena na prodaju po dodatno umanjenoj početnoj ceni od 581,3 miliona dinara.
Na javnom nadmetanju 6. maja, Promist je dao najbolju ponudu od 650 miliona, za koliko je fabriku i kupio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.