U trendu

Baćina: Država mora trgovinskim lancima da ograniči marže na mlečne proizvode

BEOGRAD – Predstavnik proizvođača mleka iz Banata Vukašin Baćina rekao je da se proizvođači mleka suočavaju sa problemom uvoza sireva i traže od vlade i ministarstva da trgovinskim lancima ograniče marže na mlečne proizvode.

„Dogovorili smo uvođenje takse na uvoz mleka (prelevman) od 15 dinara po litri, što je trenutno jako dobro rešenje za nas. Sada se javlja novi problem – sa uvozom sireva. Trgovinski lanci uvoze sireve po ceni od 2,7 evra za kilogram, a proizvodna cena kačkavalja je 700 dinara po kilogramu“, naveo je Baćina u saopštenju.

On je objasnio da to stvara dodatni problem u proizvodnji mleka jer mlekare ne mogu da prodaju svoje proizvode i imaju velike zalihe.

Kako je naveo, Evropska unija ima viška mleka i mlečnih proizvoda na svom tržištu jer ga ne izvoze u Kinu i Rusiju, a da bi zaštitili svoje proizvođače, EU subvencioniše izvoz mleka i sireva.

„Napominjem da trgovinski lanci masovno prestaju da kupuju sireve od naših mlekara i prelaze na kupovinu sireva od uvoznika. Mlekare su primorane da ulaze u kašnjenje sa isplatom mleka kao i u kašnjenje sa isplatom plata zaposlenima“, navodi Baćina.

Takođe, naglasio je, mlekare će biti primorane da otkazuju otkup mleka.

„Da bi sprečili sve ovo gore navedeno mi proizvođači mleka zahtevamo od Vlade Srbije da što pre reši problem viška zaliha u mlekarama i da tim potezom trenutno zaštiti proizvođače mleka, zaposlene u mlekarama i same mlekare“, naglasio je Baćina.

On navodi da proizvodna cena kačkavalja iznosi oko 700 dinara po kilogramu, a da ga uvoznici uvoze za 2,7 evra, što iznosi 318 dinara, a kako je je istakao, krajnji potrošač u Srbiji plaća oko 1.920 dinara za kilogram.

„Država Srbija ne sme da dozvoli trgovinskim lancima i uvoznicima da unište proizvođače mleka i mlekare. Država mora trgovinskim lancima da ograniči marže na mlečne proizvode. U Srbiji su trenutno u problemu proizvođači, prerađivači i krajnji potrošači“, navodi Baćina.

Takođe, smatra da bi građani Srbije trebalo da piju mleko i jedu sir koji je proizveden u Srbiji ,a ne nešto što se uvozi iz EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.